Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tamiflu er et av to preparater som utskrives til nordmenn som mistenkes for å være smittet av svineinfluensa, men nå viser en ny britisk undersøkelse at preparatet har flere ubehagelige bivirkninger, skriver Times Online.

Gir barn mareritt

Av studien, som ble publisert i det medisinske tidsskriftet Eurosurveillance, går det fram at mer enn halvparten av barna som tar Tamiflu, opplever bivirkninger som kvalme og maretitt.

Av de 103 barna som deltok i studien, fikk 85 barn medisinen. 45 av disse opplevde en eller flere bivirkninger, hvor den mest vanlige var kvalme (29 %), den nest vanligste var magekramper (20 %) og søvnproblemer (12%).

Det er det britiske «Health Protection Agency» som har fått studien utført.

Psykiske bivirkninger

Det som er noe mer alarmerende er at nesten en av fem fikk «nevropsykiske» bivirkninger som konsentrasjonsvansker, mareritt og endret atferd, viser studien.

I Japan har helsemyndighetene frarådet å skrive ut resepter på Tamiflu til tenåringer av frykt for en økning i «nevropsykiske hendelser», etter at to personer tok selvmord etter å ha brukt preparatet, opplyser Legemiddelverket.

Dette skjedde imidlertid før 2005, og i etterkant ble produsenten av Tamiflu, Roche, bedt om å sende inn en ny sikkerhetssvaluering til EUs vitenskapelige komité for legemidler (CHMP).

Norge fortsetter som før

Statens legemiddelverk baserer seg på det europeiske legemiddelkontoret (EMEA) vurderinger for bruk av Tamiflu, som igjen baserer seg på resultater fra CHMP.

De er kjent med studien, men har så langt ikke funnet det nødvendig å avgrense brukergruppen etter alder.

– Det er selvfølgelig interessant med alle studier som belyser bivirkninger ved bruk at Tamiflu, men denne undersøkelsen er liten og vil ikke rokke ved vår vurdering av nytte versus risiko ved å gi medisinen til barn, sier overlege ved Legemiddelverket, Sigurd Hortemo til tv2nyhetene.no.

NB! Her kan du lese Legemiddelverkets vurderinger!

Hortemo forteller at de vurderer utviklingen fortløpende.

– Vi gjør jevnlig vurderinger med hensyn til barn og Tamiflu, og denne studien kommer nok til å føre til et ekstra fokus på den typen bivirkninger i tiden fremover, forteller han.