Kyst  og fiskeriminister Helga Pedersenvar lørdag i Langesund for se på skadene etter grunnstøtingen natt til fredag.  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Kyst og fiskeriminister Helga Pedersenvar lørdag i Langesund for se på skadene etter grunnstøtingen natt til fredag. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Miljø  og bistandsminister Erik Solheim  var lørdag i Langesund for se på skadenen etter grunnstøtingen natt til fredag.  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Miljø og bistandsminister Erik Solheim var lørdag i Langesund for se på skadenen etter grunnstøtingen natt til fredag. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

– Dette er en miljøkatastrofe

Erik Solheim og Helga Pedersen besøkte Langesund lørdag.

Både miljøvernminister Erik Solheim (SV) og fiskeri- og kystministeren Helga Pedersen (Ap) var sjokkerte over det de fikk se i Langesund lørdag.

– Det er helt forferdelig å se det er tilgriset av olje. Og det er veldig spesielt å gå og lukte på det og kjenne på det. Det er tung, klissete materie som også sier noe om at det blir et betydelig arbeid med å rydde opp i etterkant, sier Pedersen til TV 2 Nyhetene.

Les også: – Full City traff land med et brak

Erik Solheim avbrøt ferien for å reise til Langesund sammen med fiskeri- og kystministeren.

– Miljøkatastrofe

– Dette er en miljøkatastrofe, slår han fast.

Helga Pedersen har det politiske ansvaret for oljevernberedskapen. Hun sier at det skal ryddes opp for enhver pris.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen og miljøvernminister Erik Solheim var på befaring i det tilgrisete området lørdag ettermiddag.  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen og miljøvernminister Erik Solheim var på befaring i det tilgrisete området lørdag ettermiddag. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

– Ja, her skal det ikke stå på ressurser, her skal det ryddes opp. Prinsippet her er jo at forurenser skal betale, og rederiet må jo forvente en betydelig regning, men det får vi komme tilbake til i etterkant. Nå konsentrerer vi oss om opprydningsarbeidet, sier hun.

Les også: Tolv timer før oljelensene var på plass

Beredskapen kan bli bedre

Og statsrådene innrømmer at oljevernberedskapen kan bli bedre. De støtter kravet fra Verdens Naturfond om å forby bruk av tungolje i skip langs norskekysten.

– Absolutt. Tungolje er noe svineri når det kommer i sjøen. Lette drivstoffoljer og andre oljer de fordamper og gjør da veldig mye mindre skade både for friluftsliv og for sjøfugl, sier Solheim.

Les også: Kurt Oddekalv: – Skyt sjøfuglen!