Oljen ligger tett i Langesund etter forliset natt til fredag.  (Foto: Åsmund Isaksen/SCANPIX)
Oljen ligger tett i Langesund etter forliset natt til fredag. (Foto: Åsmund Isaksen/SCANPIX)

Tolv timer før oljelensene var på plass

Lokale innbyggere kritiserer myndighetene for sen respons etter Full City-forliset i Langesund.

Kystverket jobber på spreng for å begrense omfanget av oljesølet fra det forliste skipet «Full City» utenfor Langesund i Telemark. Oljen fra det forliste Panama-registrerte skipet ligger tett i et område som er kjent som et ferieparadis.

Nå kritiserer innbyggerne myndighetene for at det tok tolv timer før oljelensene var på plass i området - og da var det for sent. Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) mener beredskapen i Norge er for dårlig.

Les også:
Solheim frykter miljøkatastrofe i Langesund
– Utslippet har stoppet opp

Tolv timer før oljelensen var på plass

Skipskatastrofen rammet fjæra utenfor Langesund Bad ekstra hardt. Hele området er tilsølt av olje.

Fra eier Lars Rise ringte myndighetene litt før klokken ett natt til fredag, tok det hele tolv timer før de første lensene var på plass. Da var allerede hele området ødelagt.

- Jeg var ikke klar over at det skulle ta tolv timer før vi så en liten oljelense på plass.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp), reagerer sterkt på ødeleggelsene etter miljøkatastrofen i hjemkommunen.

- Vi mangler over 200 millioner kroner til å ha en skikkelig oljevernberedskap i Norge. Utstyret er mangelfullt og gammelt og mye skulle vært skiftet ut. Det skjer ingenting, før det skjer en ulykke. Da kommer man på banen og sier at «nå skal vi handle». Jeg hadde håpet at vi kunne drevet forebygging i stedet for brannslukking, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Aller tilgjengelige ressurser i bruk

Kystverket sier alle tilgjengelige ressurser er i bruk, men innrømmer at det vil ta tid å rydde opp i ødeleggelsene.

- Vi har ikke på noen måte kontroll over hvor all oljen er. Dette vil ta en stund, og vi må nok beregne uker og måneder før vi er ferdige med å rense opp, sier fungerende beredskapsdirektør i Kystverket, Rune Bergstrøm, til TV 2 Nyhetskanalen.

Les også: – Utslippet har stoppet opp

- Alle kluter settes til

Kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) lover at opprydningsarbeidet etter oljeutslippet ved Langesund i Telemark ikke skal stå på ressurser.

- Dette ser ikke bra ut, med mye olje på land og tilgriset fugl. Det er veldig trist, og jeg har stor medfølelse med lokalbefolkningen. Men alle kluter settes til. Kystverket, andre statlige etater og kommunene i området er i full sving. Dessuten er det stor mobilisering av frivillige, sier Pedersen til NTB.

Mener oljeberedskapen er tilfredsstillende

Bergingsselskapet Smit Salvage har vært om bord for å vurdere skadeomfanget og tømmingen av bulkskipet Full City. Det lå lørdag støtt på skjæret på øya Såstein sør for Langesund, ved innseilingen til Porsgrunn.

- Dette gjøres for eiers og forsikringsselskapets regning, noe som er vanlig ved slike ulykker, sier Pedersen.

Hun mener oljeberedskapen er tilfredsstillende, men at det uansett blir en gransking av både hendelsesforløp og beredskap i etterkant. Akkurat nå er det aller viktigste å få tømt havaristen for olje og sugd opp mest mulig av det som flyter på havet, og som samler seg i bukter i området.