Per Olaf Lundteigen og Senterpartiet beskyldes av Europeisk Ungdom for å flørte med nasjonalisme. (Foto: TV 2)
Per Olaf Lundteigen og Senterpartiet beskyldes av Europeisk Ungdom for å flørte med nasjonalisme. (Foto: TV 2)

Mener Senterpartiet flørter med nasjonalisme

Europeisk Ungdom hevder Sp er skremmende lik det nasjonalistiske Bondepartiet på 1930-tallet.

Senterpartiets utspill om å innføre passkontroll på grensene for har satt sinnene i kok hos Europeisk Ungdom. Nå ber organisasjonen Senterpartiet om å tenke seg grundig om. Utspillet får en til å tenke på Senterpartiets forgjenger Bondepartiet, og dets holdninger før andre verdenskrig.

Ligner en skygge

Erlend Sand, leder av Europeisk Ungdom.
Erlend Sand, leder av Europeisk Ungdom.
– Ved å snakke om «rumenere og andre kriminelle» som en utenlandsk fare som må stoppes, er Senterpartiet anno 2009 skremmende lik sin egen skygge fra 30-tallet, sier leder av Europeisk Ungdom, Erlend Sand til TV 2 Nyhetene.

Les mer om Erlend Sand på velgerguiden.no.

På 1930-tallet forhandlet Bondelaget med Nasjonal Samling i forbindelse med en regjeringsdannelse. Forhandlingene strandet imidlertid, og Bondepartiet støttet Arbeiderpartiets regjeringsdannelse.

Bønder hadde sympati

Båndene mellom Nasjonal Samling (NS) og Bondepartiet var imidlertid til stede, og NS-lederen Vidkun Quisling hadde tidligere vært statsråd for Bondepartiet.

– Han var ingen utpreget bondepartipolitiker, slår professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby fast. Han mener Bondepartiet har et ufortjent dårlig rykte fra mellomkrigstiden.

– De var ikke så mørkebrune som enkelte vil ha det til, sier historikeren.

– Bøndene var klassefine og mange hadde sympati med Quisling og Nasjonal Samling, men Bondepartiet holdt bedre avstand.

Trenger innvandrere

Europeisk Ungdom-leder Erlend Sand mener Senterpartiet med pass-utspillet gir enkelte grupper skylden for kriminaliteten i Norge.

– Det finnes en skyggeside som minner om 1930-tallet der enkelte grupper får skylden, sier Sand og viser til at mellomkrigstiden var en økonomisk tung tid på samme måte som økonomien nå har en nedgang. Sand mener det Norge trenger utlendingene i Norge.

– Vi hadde ikke taklet oppturen i 2007 uten immigrantene. Når finanskrisen er over, er det atter nye hus som skal reises, sier han.

Nasjonale verdier

Professor Nordby mener Senterpartiet ikke er nasjonalistisk.

– En ting er å være nasjonalist en annen ting er å ha nasjonale verdier. Når du er nasjonalist har du en ideologi om å fremheve de nasjonale verdiene om at en er bedre enn andre. Jeg ser ikke noen nasjonalisme i Senterpartiet, sier Nordby som plasserer Senterpartiet klart på høyresiden i norsk politikk.

Professoren mener at Senterpartiet i dag er noe ganske annet enn det Bondepartiet var.

– Per Olaf Lundteigen ville aldri blitt en høyt skattet representant for Bondepartiet på 1930-tallet, slår Nordby fast.

– Ikke rasister

– Senterpartiet er ikke noe parti som spiller på fremmedfrykt. Vi er globale og internasjonale i vår tenkning, sier stortingskandidat Per Kristian Skulberg i Senterpartiet. Østfoldkandidaten laserte sammen med Buskerud-kandidat Per Olaf Lundteigen forslaget om passkontroll på grensa.

Se Per Kristian Skulbergs hjertesaker på velgerguiden.no.

Se Per Olaf Lundteigens valgløfter på velgerguiden.no.

– Jeg skjønner godt at Europeisk Ungdom og andre likesinnede reagerer på dette, fordi de nødig vil bli minnet om at fri flyt av kriminalitet fikk vi takket være Frp som sammen med H og Ap våren 1997 meldte oss inn i Schengen-samarbeidet som gjorde obligatorisk grensekontroll ulovlig, sier Skulberg som mener det ikke er urimelig å gjeninnføre passkontroll på grensa.

– Har du rent mel i posten, er du velkommen i Norge, slår han fast.