Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå ett år siden nesten 50 tsjetsjenske menn gikk til angrep på Nordbybråten asylmottak. De kurdiske beboerne skulle tas, etter en uoverenstemmelse inne i leiren. Mer enn 20 personer ble kjørt til sykehus, den yngste bare elleve år.

Har fått nok

Gunnar Skallerud er nabo til Nordbybråten. I løpet av året som er gått har mottaket endret form, og forholdet til naboene blitt mye bedre. Men likevel, naboene har fått nok.

- Driftsoperatør har en kontrakt som går ut 30. juni 2010 og det ser vi på som en naturlig måte å avslutte dette forholdet på, sier han til TV 2 Nyhetene.

- Andre kan være naboer

Naboene mener Våler kommune har gjort nok for norsk asylpolitikk.

- Nå har vi hatt mottaket her i en generasjon, nærmere 20 år. Det har fungert veldig bra, og fungert mindre bra. Nå synes jeg at andre enn oss kan få ha muligheten til å ha et mottak et annet sted, mener Skallerud.

Kapasitetsproblemer

Kapasiteten i norske asylmottak er sprengt. UDI har nok en gang opprettet teltleire for å huse alle som kommer til Norge. At naboene til Nordbybråten er lei mottaket, bryr ikke myndighetene seg om.

- Det er klart vi alltid lytter til hva folk mener, men vi er også helt avhengig av å etablere tilstrekkelig antall plasser. Det er vår primæroppgave og det vil være det mest styrende hensynet hvis vi virkelig er i en kritisk situasjon, sier Frode Forfang, assisterende direktør i UDI.

- Ulevelige vilkår

Det svaret imponerer ikke Skallerud.

- De må selvfølgelig ta hensyn til almennheten rundt. Hvis ikke blir det bare gnisninger og det blir ulevelige vilkår, egentlig for alle, avslutter han.