Torbjørn Røe Isaksen (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Torbjørn Røe Isaksen (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Høyre vil gi premie til de beste elevene

Vil ha gullknapper og diplomer inn i skolen.

Høyre vil dyrke skolevinnerne og mener at det bør deles ut ferdighetsknapper og diplomer til de beste elevene, alt fra første klasse.

- Konkurranser er gøy og skaper entusiasme. I dag dyrker vi enere i idretten, men ikke i skolen. Vi ønsker at de som gjør det bra på skolen, skal bli påskjønnet, sier Høyres førstekandidat i Telemark, Torbjørn Røe Isaksen, til Aftenposten.

Han får støtte fra partikollega Ine Marie Eriksen Søreide, som leder utdanningskomiteen på Stortinget.

- Tenk hvis dette kan gjøre at heltene i samfunnet blir kunnskapsbærerne og at det å gjøre det bra i matte blir kult, sier hun.

Gull og sølv

Høyre foreslår at det i barneskolen skal deles ut ferdighetsknapper i gull, sølv og bronse etter mønster fra idrettsmerkene, mens elevene i ungdomsskolen og på videregående skal kjempe om diplomer og plass på hederslister som blir hengt opp.

Gullmedaljer og hederslister er alt i bruk i det engelske og amerikanske skolesystemet, påpeker de to Høyre-politikerne.

- Slike konkurranser gir mål å strekke seg etter. Det blir ikke noe vanskeligere å lære for de dårligste selv om de beste blir belønnet. I dag blir de flinke stemoderlig behandlet i den norske skolen, mener Røe Isaksen.

Avviser

De øvrige opposisjonspartiene på Stortinget er overrasket over utspillet.

- Det er ikke politikernes oppgave å lage det pedagogiske innholdet i skolen, sier Venstres skolepolitiske talsmann, Odd Einar Dørum til Aftenposten.

Stortingsrepresentant Line Hjemdal i KrF tror ikke økt konkurranse i skolen vil skape økt læring,

- Konkurranse mellom elevene fra første skoledag ekskluderer de svakeste elevene, sier Hjemdal.

Fremskrittspartiets skolepolitiske talsmann Anders Anundsen, er også forundret over utspillet.

- Vi er for økt konkurranse i skolen, men jeg er usikker på om slike lister og medaljer er den beste måten å gjøre det på. Det er greit om noen skoler ønsker å prøve dette, men det er underlig at Høyre ønsker dette som nasjonal politikk, sier Anundsen. (©NTB)