Bioingeniør Julie Mari Frigaard ved mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus tar tester svineinfluensa.  (Foto: Berit Roald/SCANPIX)
Bioingeniør Julie Mari Frigaard ved mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus tar tester svineinfluensa. (Foto: Berit Roald/SCANPIX)

Svineinfluensa-smittede var ikke syke fra før

To av de tre alvorlig syke var friske før de ble smittet av svineinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier til TV 2 Nyhetene svineinfluensa vanligvis slår hardests ut blant de som er som er syke fra før.

- Fem av seks av de som trenger intensivbehandling har en eller annen grunnlidelse. Men vi vet at det tilfeldigvis er slik at bare én av de som er alvorlig syke i Norge var syk fra før.

Det ble i dag kjent at en 22 år gammel mann fra Nord-Rogaland ligger i respirator etter å ha blitt alvorlig syk av svineinfluensa.

– Mannen hadde vært på reise i Tsjekkia i ti dager før han ble innlagt ved sykehuset, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Helse Vest til TV 2 Nyhetene.

Ved god helse

Mannen skal ha hatt god helse før han ble syk.

– Dette er en mann som ikke hadde noen kroniske sykdommer, eller var syk i utgangspunktet, før han fikk svineinfluensa, sier Sandal.

Tidligere denne uken ble en kvinne innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim, alvorlig syk med svineinfluensa. Hun led imidlertid av en kronisk sykdom fra før, som gjorde at hun ble svært syk og måtte legges i respirator da hun fikk svineinfluensa.

- Alvorlig, men stabil

22-åringen fra Rogaland ble innlagt ved sykehus den 19. juli.

– Tilstanden er alvorlig, men stabil. Han får intensivbehandling, deriblant respirator, sier smittevernoverlege Lars Holst Larsen i Haugesund til TV 2 Nyhetene.

– Er tilstanden livstruende?

– Det er umulig å si noe sikkert. Han er alvorlig syk, men stabil. Det har han vært i noen dager. Han er ikke verre i dag enn i går, sier Larsen.

Uklart hvorfor

Legene vet så langt ikke hvorfor mannen er hardt rammet.

– Det er ingenting ved mannens allmenntilstand før smitte som kan forklare hvorfor han er så hardt rammet, sier Larsen.

Smittevernoverlegen opplyser at det så langt ikke er noen andre i mannens omgangskrets som testes forbindelse med smitten.

Smittet i USA

Også i Arendal ligger en person i respirator. Det er en mann i 50-årene fra Aust-Agder som ble syk etter å ha vært i USA. Mannens tilstand beskrives som alvorlig.