Under tre millioner seere så mulla Krekars opptreden i programmet «The Wanted» som har som mål å oppspore terrorister verden over. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)
Under tre millioner seere så mulla Krekars opptreden i programmet «The Wanted» som har som mål å oppspore terrorister verden over. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

Ingen bryr seg om Krekar i USA

Realityserien «The Wanted» er en flopp.

I underkant av tre millioner amerikanere så premieren på NBCs nye dokumentarserie, «The Wanted», hvor vår egen mulla Krekar ifølge amerikansk media blir presentert som Osama bin Laden 2.0.

Se dokumentaren på TV 2 Sumo! (betaltjeneste).

Bekymret Hagen

Det har vært mye rabalder i forkant av premieren. Ikke minst her hjemme, hvor en bekymret og sint Carl I. Hagen syns dokumentaren fremstiller Norge på en meget ufordelaktig måte.

– Norge blir fremstilt som en gjeng komplette idioter, som et tulleland!, tordner Hagen.

Men i USA er det ikke Norge, men programskaperne som blir fremstilt som tullinger.

LES OGSÅ: Krekar-saken: – Støre har null troverdighet
LES OGSÅ: – Norge blir fremstilt som et tulleland!

Dramaturgiens fallitt

Det må være en bitter pille å svelge for programskaperne, og ikke minst NBC, at «The Wanted» ikke fikk mer enn i underkant av tre millioner seere, til tross for de dramatiske dramaturgiske grepene som er gjort – nettopp for å gjøre programmet mer seervennlig.

Kryssklipping, skjult kamera og overvåkning av Krekar er noen av de fortellertekniske elementene som brukes.

Under overvåkningen av Krekars bolig på Grønnland i Oslo, beskriver en av NBCs terroristjegre området slik:

«Dette er et meget farlig område. Dersom en undervurderer farenivået her, kan en miste livet.»

Nå spekuleres det i om NBC i det hele tatt vil fortsette å vise serien. I følge New York Times har de kun forpliktet seg til å sende to episoder, og har allerede flyttet sendetidspunktet for serien slik at den ikke skal dra Conan O'Brians «Tonight Show» med seg i dragsuget.

LES OGSÅ: Krekar vil kaste sko og bruke atomvåpen
- En saus av virkemidler

Redaktør for Dokument 2 i TV 2, Mads Ektvedt, er ikke nådig i sin kritikk av «The Wanted», selv om han syns det var fornøyelig nok.

- Den har noen helt relevante journalistiske poeng, men de forsvinner i en saus av virkemidler hvor man har dynget på med det man klarte å finne av spenningsmomenter, forteller Ektvedt på TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener dette er gjort for å forsøke å nå et ungt og kommersielt verdifult publikum.

- Det er et frittstående produksjonsselskap som har laget dokumentaren. De trenger å selge seg inn, de trenger «ratings», men det virker ikke egentlig som om de har lykkes med det, sier Ektvedt.

– Serien er farlig

Den amerikanske avisen New York Daily News nettutgave beskylder NBC for å bidra til å stikke kjepper i hjulene til seriøse mennesker som arbeider med rikets sikkerhet.

Journalisten Lydia Khalil mener «The Wanted» gir Krekar det podiumet han er så avhengig av som islamistisk ideolog.

« Han er jo ingen aktiv terrorist, i hvert fall ikke lenger. Og i motsetning til aktive terrorister som selvfølgelig ikke oppgir sin identitet og sine planer, er oppmerksomhet nettopp det personer som Krekar lever av. På den måten får han spredt sine tanker og ideer.»

I dokumentaren som ble vist på TV 2 torsdag 23. juli, bruker filmteamet blant annet skjult kamera og spaningstaktikker for å «ta» Krekar. Men, men som avisen skriver:

«Det er ikke nødvendig å overvåke Krekar. Alle vet hvor han bor, han opptrer ofte offentlig og blir overvåket av norske myndigheter døgnet rundt. Alt en trenger å gjøre for å ringe på, og han vil invitere deg på te».

Fremstilles i et godt lys

Så dersom det skulle være slik at dokumentaren fremstiller Norge på en ufordelaktig måte, er tonen en helt annen i den skrivende pressen, hvor tonen er at Norge virker å ha god kontroll på mulla Krekar og hans aktivitet.

LES OGSÅ: - Norge blir aldri kvitt Krekar

Det vises til at Norge allerede har et vedtak om å sende Krekar ut, men at det ikke kan effektueres før en har fått garantier om Krekars sikkerhet i Irak.