Det norske skattesystemet er den viktigste årsaken til at Stein Erik Hagen har bestemt seg for å flytte til Sveits.
Det norske skattesystemet er den viktigste årsaken til at Stein Erik Hagen har bestemt seg for å flytte til Sveits.

Hagen flagger ut

Mangemilliardæren mener formueskatten ikke lenger er til å leve med.

Han er en av Norges rikeste - enn så lenge. Her på hytta utenfor Kragerø har mangemilliardæren bestemt seg for å vende fedrelandet ryggen.

- Det har vært en lang prosess, og vi har tvilt oss frem. Men vi har kommet frem til at vi ikke har noe annet valg, sier Stein Erik Hagen til TV 2 Nyhetene.

Flytter på grunn av skatt

Sammen med familien flagger nå 53-åringen ut. En av hovedårsakene er det norske skattesystemet.

- Jeg har ingen uvilje mot å betale skatt, men det er måten det er sammensatt på. Formueskatten har for mange blitt tredoblet under denne regjeringen, og det sier seg selv av man kommer til et punkt hvor det ikke går lenger. Og da har man valget mellom å selge det man har, eller søke lykken andre steder, sier Hagen.

Ikke bestevenner: Stein Erik Hagen og Jens Stoltenberg.  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Ikke bestevenner: Stein Erik Hagen og Jens Stoltenberg. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

«Persona non grata»

Hagen har et anstrengt forhold til de som styrer landet - og også dagens rødgrønne regjering har spilt inn på beslutningen om å forlate Norge.

- Tenk deg et land hvor du går ut etter en gruppe mennesker, som da skal legges for hat og skal tas. Hva galt har man gjort? Man har betalt mer skatt enn gjennomsnittsnordmannen, man gir bort mye til veldedighet og forskning og andre ting og man skaper masser av arbeidsplasser. Og for dette skal man bli en «persona non grata». Da er det bedre å reise til andre land i Europa hvor de står med åpne armer, og gjerne tar deg i mot.

Flytter til Sveits

- Det blir Sveits, vi flytter til Zürich. Har kjøpt bolig og alt mulig, har søkt myndigheter og alt. Vi har holdt på med dette ganske lenge, sier Hagen.

Det er en pengesterk mann som nå flytter. Sammen med sin kone Mille Marie Treschow representerer han verdier anslått til over 20 milliarder kroner. - Bare hytta på Røssholmen kostet over 40 millioner å bygge.

- Det kan hende at vi selger hytta her nå. Nå som ungene har flyttet ut, er det bare oss to igjen, og det blir ikke det samme. Da har vi lyst til å gjøre andre ting, lyst til å oppleve noe annet.