Utenriksminister Jonas Gahr Støre beholder jobben. (Foto: Marit Hommedal/SCANPIX)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre beholder jobben. (Foto: Marit Hommedal/SCANPIX)

Støre lover at Krekar skal ut

Men utenriksministeren vil ha vanntette garantier før mullaen returneres til Irak.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hevder Høyre-leder Erna Solberg tar feil i sin kritikk av Krekar-saken, og lover at mulla Krekar skal ut av Norge

Om noen timer får millioner av amerikanske TV-seere se dokumentar der Mulla Krekar skryter av at han underviser i hellig krig.

Kritikk fra Erna

Regjeringen mener det ikke kan sende Krekar tilbake til Irak før myndighetene der garanterer at Krekar ikke risikerer dødsstraff. Høyre-leder Erna Solberg mener Regjeringen gjør for lite for å få en slik garanti.

- Regjeringen burde ha startet samtaler med irakiske myndigheter for å få en utleveringsavtale som imøtekommer de forpliktelsene vi trenger.

LES OGSÅ: Vil la retten avgjøre Krekars skjebne

Kan ikke si når

På spørsmål fra TV 2 Nyhetene om når Krekar vil bli sendt ut av Norge, svarer utenriksministeren at det er umulig å si sikkert.

- Han skal returneres til Irak. Vi ønsker en avtale med irakiske myndigheter om at han ikke vil bli utsatt for dødsstraff eller tortur, sier Støre og legger til at Irak er et stort land og at myndighetene ikke har full kontroll.

- Ikke god nok garanti

Ifølge dokumentaren som blir sendt på NBC i natt har lokale myndigheter i Nord-Irak allerede garantert for Krekars sikkerhet. Det er ikke nok mener Støre. Han er nå i direkte kontakt med utenriksministeren i Irak.

- Den såkalte garantien som dette programmet legger på bordet er etter vårt syn ikke en garanti. Garantien må komme fra sentralmyndighetene, sier Støre.

- Men jeg gjentar: Mulla Krekar skal ut av Norge. Det har myndighetene bestemt og Høyesterett bekreftet.

- Har dokumentaren som blir sendt i natt skapt fortgang i saken fra norsk side?

- Jeg har ikke sett dokumentaren, men jeg oppfatter at den er en veldig ensidig framstilling og jeg tør minne om i dag at USA er oppe i veldige problemer fordi de har tatt lett på spørsmål om hvem de kan fengsle og hvem de kan returnere, som vi har sett gjennom hele Guantanamo-spørsmålet. Når dette lages av et stort amerikansk TV-selskap så skal også vi fra norske myndigheter svare både om innholdet i programmet og vinklingen i programmet, sier Støre.