INTERVJUET AV NBC: ¿ Hva er forskjellen mellom amerikanske sivile og norske sivile? Det er ingen forskjell, sier mulla Krekar i intervjuet med NBC. (Foto: TV 2)
INTERVJUET AV NBC: ¿ Hva er forskjellen mellom amerikanske sivile og norske sivile? Det er ingen forskjell, sier mulla Krekar i intervjuet med NBC. (Foto: TV 2)

New York Times: - Krekar-dokumentar et show

Kritiker stempler NBCs dokumentar som useriøs. Men én uttalelse fra Mulla Krekar ga ham frysninger.

Storavisen The New York Times er ikke nådig i sin kritikk av første del av NBC-serien «The Wanted» med Mulla Krekar i hovedrollen. Første del av serien, som går på lufta i USA i natt norsk tid, er i sin helhet viet Krekar, og hans asyl-status i Norge.

- Realityshow

Kritikeren Alessandra Stanley i avisen, mener at NBC har vært mer opptatt av tabloide effekter, kamera-vinklinger og showaktig redigering, enn å komme til bunns i saken om Krekar som til tross for å være erklært en fare for Rikets sikkerhet, fremdeles har opphold i Norge.

The New York Times mener NBC er mer opptatt av å lage et slags dokumentaraktig realityshow enn å drive seriøs journalistikk.

«NBC forsøker ikke en gang å stille de mest relevante spørsmål i saken, og til slutt nevner de noe av hovedpoenget - at Norge ikke kan utlevere noen til et land med dødsstraff.»

- Useriøse metoder

Og kritikeren skriver:

«Intervjuer med norske stortingsrepresentanter og opposisjonsledere gir disse mulighet til å uttrykke sin sterke misnøye med regjeringens håndtering av denne saken, og at Krekar ikke er returnert til Irak. Det er muligheter til å unngå utleveringsnekten til land med dødsstraff, men programmet gjør ingen forsøk på å kaste lys over det faktum at den norske regjering ikke har gjort mer for å forsøke å innhente garantier fra irakiske myndigheter slik at han kan sendes ut av landet».

Storkanalen NBC er på forhånd blitt kritisert for å drive med useriøse journalistiske metoder, og for å samarbeide direkte med politimyndigheter i sine programmer. The New York Times raljerer også over dramaturgiske grep som å filme med «skjult kamera» i Krekars bakgård, mens han senere i programmet sender epost til NBC og inviterer crewet på hjemmebesøk.

«Det er ingen intervjuer med amerikanske myndigheter eller uavhengige eksperter. Den eneste representanten for norske myndigheter som uttaler seg, er en norsk byråkrat som egentlig ikke sier noe som helst», heter det i kritikken.

- Du fortjente å dø

Men samtidig sender Mulla Krekar frysninger nedover ryggen på journalisten når den ene reporteren i programmet, en tidligere Green Beret-offiser, møter Krekar. Reporteren, Roger Carstens, sier til Krekar at han under sin tjenestegjøring i Irak følte at de irakiske soldatene var hans brødre.

Krekar svarer da:

- Du fortjente å dø da du var på gata i Bagdad.