GARANTERER FOR KREKAR: Myndighetene i den kurdiske regionen i Irak garanterer at Krekar ikke vil bli torturert eller utsatt for umenneskelig behandling dersom Norge sender ham tilbake.  (Foto: Montasje)
GARANTERER FOR KREKAR: Myndighetene i den kurdiske regionen i Irak garanterer at Krekar ikke vil bli torturert eller utsatt for umenneskelig behandling dersom Norge sender ham tilbake. (Foto: Montasje)

Her garanterer Irak for Krekars sikkerhet

Dette dokumentet åpner for at Mulla Krekar kan sendes hjem til Irak, ifølge amerikansk TV-kanal.

I dokumentet som TV 2 har fått tilgang til, stadfester myndighetene i den kurdiske regionen i Irak at Krekar ikke vil bli torturert eller utsatt for umenneskelig behandling dersom Norge sender ham tilbake.

Dokumentet, som er på engelsk, er datert 28. mai i år, og er undertegnet lederen for den regionale myndighetens kontraterrorgruppe i Kirkuk i nord-Irak. Kurdistan består av tre provinser som er slått sammen til en autonom region i samsvar med grunnloven av 2005.

I dokumentet står det:

– Vi stadfester offisielt at Mulla Krekar, dersom han returneres til den kurdiske regionen, vil bli behandlet etter lovens bokstav, og loven fastslår at ingen skal utsettes for tortur. Mulla Krekar vil etter all sannsynlighet bli brakt for retten, og vi forsikrer om at han selv skal få velge hvem som skal bistå ham juridisk. Mulla Krekar er å betrakte som uskyldig inntil det motsatte er bevist. Jeg gjentar nok en gang at Mulla Krekar vil få en rettferdig rettergang, og at han ikke vil bli utsatt for tortur, eller fysiske eller psykiske overgrep. Jeg vil også stadfeste at ikke utøves dødsstraff i vår region, skriver Lahor Talabany i erklæringen.

Se faksimilen av garantien her (artikkelen fortsetter under bildet)

Denne skriftlige garantien er ifølge den amerikanske TV-kanalen NBC utstedt av myndighetene i den kurdiske regionen i Irak.
Denne skriftlige garantien er ifølge den amerikanske TV-kanalen NBC utstedt av myndighetene i den kurdiske regionen i Irak.

TV-team fikk garantier

TV 2 fortalte onsdag at norske myndigheter har latt være å gjennomføre utvisningsvedtaket mot Krekar fordi de ikke får garantier fra irakiske myndigheter om at han ikke vil bli torturert eller henrettet. Men TV-teamet fra NBC har en annen versjon:

– Vi fikk garantier skriftlig og på kamera fra offentlige tjenestepersoner om at Mulla Krekar ikke ville bli torturert eller skadet på noen måte eller henrettet om han kom tilbake til Irak, sier Adam Ciralsky, journalist og ansvarlig produsent for actiondokumentaren The Wanted til TV 2.

Men Ciralsky sier at da TV-teamet fra NBC presenterte den skriftlige garantien for en norsk byråkrat, ble opplysningene bare avfeid.

– Hun ville ikke engang lese hele dokumentet. Hun så på overskriften og sa vi har ikke fått disse garantiene, fortalte NBC-produsenten til TV 2.

Frykter for Norges omdømme

Torsdag sa Carl I. Hagen til TV 2 at han frykter for Norges omdømme, og at han kontaktet regjeringen med en bønn om at noe burde gjøres.

Hagen mener regjeringen burde tatt kontakt med de amerikanske journalistene for å korrigere bildet som underdirektøren hadde skapt av Norge.

– Norge blir fremstilt som en gjeng komplette idioter, som et tulleland!, tordnet Hagen.

Han oppfordret norske myndigheter til til å få tak i dokumentasjonen som garanterer for at Mulla Krekar ikke vil bli utsatt for tortur eller dødsdom i Irak.

– Få tak i denne dokumentasjonen, undersøk via våre ambassader og utenriksstasjoner om dette er de riktige menneskene som har undertegnet disse dokumentene, sa Hagen.