HARRY POTTER PÅ RAUMABANEN: Harry Potter og Ron Weasley på vei til magikerskolen Galtvort, i «Harry Potter og Halvblodsprinsen». I bakgrunnen ser vi et snøfylt, norsk landskap. (Foto: Sandrew Metronome)
HARRY POTTER PÅ RAUMABANEN: Harry Potter og Ron Weasley på vei til magikerskolen Galtvort, i «Harry Potter og Halvblodsprinsen». I bakgrunnen ser vi et snøfylt, norsk landskap. (Foto: Sandrew Metronome)

Her er Harry Potter på togtur i Norge

Deler av den premiereklare Harry Potter-filmen ble innspilt i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars i fjor ankom et filmteam i all hemmelighet Norge for å gjøre opptak til den sjette Harry Potter-filmen, «Harry Potter og Halvblodsprinsen», som har premiere på norske kinoer fredag 17. juli.

– De eneste opptakene utenfor Storbritannia

– Opptakene som ble gjort på Bjorli i fjor vinter, så vidt oss bekjent, er de eneste opptakene av Harry Potter-filmene som er gjort utenfor Storbritannia, sier presseansvarlig Jarle Namtvedt i Sandrew Metronome Norge AS.

Her kjører Hogwarts ekspresstog over isen på Lesjaskogvatnet.
Her kjører Hogwarts ekspresstog over isen på Lesjaskogvatnet.
Opptakene ble gjort for å sikre seg mot snømangel, etter at filmteamet hadde ventet i to måneder på snøen i Skottland. At det naturskjønne området er omgitt av fjell og daler, spilte også inn for valget av location.

Omfattende hemmelighetskremmeri

I flere dager jobbet et filmteam på 20 personer ved Bjorli i Lesja kommune i Oppland for å gjøre opptak til den siste Harry Potter-filmen.

Det var et omfattende hemmelighetskremmeri rundt filminnspillingen, forteller hotellsjefen som huset hele filmteamet til Gudbrandsdølen Dagningen.

– For at vi skulle få være vert for denne gjengen, måtte vi love å overholde taushetsplikten og signere papiret som låste oss til dette. Taushetsplikten innebar at vi hadde gjester boende hos oss som vi gjerne skulle fortalt hele verden om, sier Anne Cathrine Enstad, daglig leder ved Bjorligard Hotell, til avisen.

Oppførte seg eksemplarisk

Enstad sier til Gudbrandsdølen Dagningen at de celebre gjestene oppførte seg eksemplarisk under oppholdet som varte i en og en halv uke.

– For oss på var dette gode gjester og ble behandlet som alle andre. Det ble ikke noe ekstra arbeid og var bare hyggelig, sier hun.

Her er veterantoget som brukes i den siste Harry Potter-filmen.
Her er veterantoget som brukes i den siste Harry Potter-filmen.
Det var det norske selskapet «Groundcontrol» som ifølge hotelldirektøren fikk sørget at scenen med togturen ble spilt inn i Norge.

Resultatene av disse opptakene får det norske kinopublikummet se i scenen der Harry Potter og Ron Weasley er på vei til magikerskolen Galtvort i et veterantog.

NSB: – En populær togstrekning

De snøkledde brøytekantene som ses i bakgrunnen er på strekningen mellom Bjorli og Lesjaskog. Veterantoget som ble brukt under disse opptakene tilhører Norsk Jernbaneklubb.

– Harry Potter føyer seg inn i rekken av de mange turistene som reiser denne strekningen hvert år. I fjor hadde vi 82.000 reisende og regner med 50.000 turister reiser med NSBs tog bare i sommermånedene i år. Dette er en av de mest spektakulære banestrekningene vi har i Norge. Nærmere trolldom kommer du ikke, sier Tove Sylte, som er strekningsansvarlig i NSB.

Filmen baserer seg som de tidligere filmene på J.K. Rowlings bøker om den populære trollmannseleven som har solgt over 300 millioner bøker på 60 språk.

Se traileren fra filmen med scene fra Lesja her (ekstern lenke til Filmweb)