Bruk av hvitt fosfor, menneskelige skjold og vilkårlig skyting er noen av detaljene som kommer fram i en ny rapport fra Gaza krigen.  (Foto: EYAD BABA/AP)
Bruk av hvitt fosfor, menneskelige skjold og vilkårlig skyting er noen av detaljene som kommer fram i en ny rapport fra Gaza krigen. (Foto: EYAD BABA/AP)

Israelske soldater sier de brukte sivile som menneskelige skjold

Soldater som deltok under Gaza-invasjonen snakker ut.

En gruppe israelske soldater som deltok under invasjonen på Gazastripen ved årsskiftet snakker nå ut om metodene som ble brukt under krigen.

Kampanjegruppen Breaking the Silence har samlet informasjon anonymt fra 26 soldater. De forteller blant annet om bruk av hvitt fosfor, menneskelige skjold og vilkårlig skyting mot vanntanker.

De israelske forsvarsstyrkene har av diverse menneskerettighetsorganisasjoner blitt beskyldt for krigsforbrytelser, og soldatenes beretninger går langt i å bekrefte disse.

Israelske myndigheter benekter at de er skyld i krigsforbrytelser, og avviser rapporten fra kampanjegruppen som rykter.

Under krigen som varte fra 27. desember 2008 til 18. januar 2009 ble rundt 1400 palestinere drept, mange av dem sivile.

Les også: Israelske soldater brukte sivile som menneskelige skjold

Menneskelige skjold

Soldatene skal ha blitt beordret til å skyte mot enhver bygning eller person som så mistenkelig ut. I tillegg skulle de gjøre hva som helst for å beskytte seg selv eller sine medsoldater, uansett om dette ville medføre at sivile palestinere ble drept.

De israelske soldatene skal ha blitt beordret om å skyte mot hus eller mennesker som så mistenkelige ut.  (Foto: SAID KHATIB/AFP)
De israelske soldatene skal ha blitt beordret om å skyte mot hus eller mennesker som så mistenkelige ut. (Foto: SAID KHATIB/AFP)

Soldatene forteller også at mange av de israelske soldatene hadde en aggressiv holdning og dårlig disiplin, og det var flere eksempler på at israelske soldater vandaliserte palestinske hjem.

Da soldatene skulle undersøke bygninger, ble det brukt sivile som menneskelige skjold, ved at de sivile ble skjøvet foran de tungt bevæpnede soldatene.

Soldater skal også ha skutt på vanntanker fordi de kjedet seg. Dette i en tid da vannmangelen på Gazastripen var prekær.

Brukte hvitt fosfor

Ifølge FN ble over 50.000 hjem skadet eller ødelagt under invasjonen. Hele nabolag ble jevnet med jorden, og den allerede hardt prøvede økonomiske situasjonen kollapset helt. Blant bygningene var 800 industrielle eiendommer, 200 skoler, 39 moskeer og 2 kirker.

Soldatene sier hus ble sprengt i filler ved den minste mistanke om at det var lagret våpen der eller at de dekket over smuglertunneler.

Ifølge soldatene ble det også innført en operasjon kalt «dagen etter», hvor de raserte bygninger nær den israelske grensen, slik at eventuelle fremtidige invasjoner av Gaza skulle gå raskere.

Det blir også bekreftet at hvitt fosfor ble brukt i tett bebygde områder, noe flere av soldatene betegner som unødvendig og hensynsløst.

Flere av soldatene sier de hadde opplevd få eller ingen kamper mot palestinske militante.

– Dette er en bønn til det israelske samfunnet og dets ledere til å bli mer edruelige og etterforske resultatene av våre handlinger, heter det i rapporten.

Palestinske barn i flyktningeleiren i Jabalia spiller fotball ved bygningsruinene.  (Foto: ALI ALI/EPA)
Palestinske barn i flyktningeleiren i Jabalia spiller fotball ved bygningsruinene. (Foto: ALI ALI/EPA)

Avviser beskyldningene

Israelske myndigheter avviser beskyldningene fra Breaking the Silence, og sier rapporten er basert på løse rykter. De mener fremdeles av Hamas må ta på seg skylden for de sivile tapene, siden de oppholdt seg i sivile områder.

– De israelske forsvarsstyrkene (IDF) beklager at nok en humanitær organisasjon har kommet ut med en rapport basert på anonyme og generelle vitnesbyrd, uten at noen undersøker deres troverdighet, sier Israels militære talskvinne, Avital Leibovich.

Leibovich hevder de har gjort hva de kan for å spare sivile liv.

– Vi forventer at soldater kommer til de rette myndighetene med eventuelle beskyldninger. Spesielt om det dreier seg om hendelser hvor sivile har blitt skadet. Vi har etiske verdier som skal være retningslinjer for ethvert oppdrag, og det inngås ingen kompromiss når det gjelder disse, sier hun.

Etter krigen har det blitt gjennomført flere etterforskninger av handlingene som fant sted. Og både Israel og Hamas har blitt beskyldt for krigsforbrytelser og brudd på menneskerettigheter.