Kraftig økning i bruk av ADHD-medisiner

Salget av ADHD-medisiner øker kraftig. Over 27.000 personer får nå den såkalte «uromedisinen». Statens legemiddelverk er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra første halvår 2008 til første halvår 2009 har forbruket av ADHD-medisinen ritalin økt med 420.000 døgndoser, som innebærer 2.300 nye brukere på ett år, viser ferske tall fra Apotekerforeningen.

- Bedre markedsføring

– Legemiddelindustrien markedsfører dette stadig bredere, og jeg tror en del av økningen skyldes akkurat det, sier forsker Kari Furu ved Folkehelseinstituttet til Dagsavisen.

Statens legemiddelverk er bekymret over økningen. Ikke på grunn av medisinbruken, men fordi de er redd for at det blir vanskelig å gi alle pasientene den nødvendige oppfølgingen.

Skjerpet overvåkingen

– Pasienter som får ADHD-medisin trenger nøye oppfølging fra helsepersonell når det gjelder virkningen mot ADHD og eventuelle bivirkninger. I tillegg kreves oppfølging på skolen og i hjemmet, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen.

Statens legemiddelverk har skjerpet overvåkingen av legemiddelprodusentenes markedsføring av ADHD-medisin de siste to årene. (©NTB)