KINESERNE KOMMER: Familiebedriften Hardanger bestikk har 52 ansatte, og ligger idyllisk lokalisert i Kinsarvik ¿ en bygd med bare 450 innbyggere. Nå vil kinesere ta over produksjonen. (Foto: TV 2)
KINESERNE KOMMER: Familiebedriften Hardanger bestikk har 52 ansatte, og ligger idyllisk lokalisert i Kinsarvik ¿ en bygd med bare 450 innbyggere. Nå vil kinesere ta over produksjonen. (Foto: TV 2)

Kineserne vil ta over industri-Norge

Rundt 1000 arbeidsplasser har flyttet fra Norge til Kina de siste fem årene. Familiebedriften Hardanger Bestikk oppsøkes stadig oftere av pågående kinesere.

Familiebedriften Hardanger bestikk har 52 ansatte, og ligger idyllisk lokalisert i Kinsarvik – en bygd med bare 450 innbyggere.

- Det hadde merkes godt om vi flyttet arbeidsplassene herfra til Kina, sier daglig leder i Hardanger Bestikk, Rune Leikvoll.

Pågående kinesere

For det er noen som ønsker å overta kinsarvikingenes plass ved maskinene. Kinesere som ønsker å overta bestikkproduksjonen blir stadig mer pågående.

- Det har alltid vært henvendelser, men før var det mer sondering av terrenget. Nå er det mer konkrete henvendelser. De sender mail og ringer. Noen har sågar møtt opp her i Kinsarvik for å fortelle om hvor billig vi kan produsere om vi flytter til Kina, forteller Leikvoll.

De siste fem årene har rundt 1000 arbeidsplasser blitt flyttet fra Norge til Kina, viser tall fra organisasjonen Norsk Industri. I tillegg har norske bedrifters investeringer i landet skapt nye arbeidsplasser. Dermed er det i dag rundt 5000 arbeidsplasser i Kina som er tilknyttet norsk industrivirksomhet. Og flere vil det bli.

PÅGÅENDE KINESERE: - Det hadde blitt merket godt om vi flyttet arbeidsplassene herfra til Kina, sier daglig leder i Hardanger Bestikk, Rune Leikvoll. Kineserne er pågående. (Foto: TV 2)

Dystre utsikter

- Den kraftige konkurransen fra Kina vil bare bli sterkere i årene som kommer, sier professor ved Norges Handelshøyskole, Victor Norman.

Beregninger gjort ved NHH for Nærings- og Handelsdepartementet for to år siden, viste at all norsk arbeidsintensiv industri ville være lagt ned i 2020. Men Victor Norman, som ledet arbeidet, tror nå dette vil skje enda fortere.

- Ved normale forhold ville innfasingen av kinesisk og indisk økonomi i verdensøkonomien ha ført til en avindustrialisering over en ti- til tjueårs-periode. Men finanskrisen kan føre til et ras i den delen av norsk industri som er arbeidsintensiv allerede iløpet av de neste par årene, forklarer Norman.

Kina trenger arbeidsplasser

Kinesisk økonomi har en vekst som består i at man flytter stadig flere folk fra landsbygden og ut i markedsenklavene ved kysten. Flere hundre millioner arbeidstakere skal flyttes inn i den moderne delen av økonomien i løpet av de neste tretti årene. Da trengs det arbeidsplasser – og det merker de også i Kinsarvik.

- STERKERE KONKURRANSE: - Den kraftige konkurransen fra Kina vil bare bli sterkere i årene som kommer, sier professor ved Norges Handelshøyskole, Victor Norman. (Foto: TV 2)

- De frister jo selvfølgelig med at de kan produsere billigere om vi lager bestikket vårt der, sier Leikvoll i Hardanger Bestikk. Så langt i år har han fått en 10-15 konkrete henvendelser om å flytte produksjonen. Og i Kina er de uslåelige på lønnskostnader.

- Jeg har regnet på det, og ut fra de tilbudene jeg har fått ser jeg at 52 sysselsatte i Kinsarvik koster det samme som 4000 kinesere. Det er jo absurde forskjeller, sier Leikvoll.

Men i løpet av bedriftens 51 år lange historie har ingen ansatte blitt sagt opp. Og slik håper Leikvoll at det skal fortsette fremover.

- Så lenge vi kan bli, blir vi. Da spiller det ingen rolle hva noen kinesere som kommer på besøk sier. Det ligger i grunnsjelen vår at vi skal være her i Kinsarvik og passe på bygden vår.