KJENDISER ULOVLIG AVLYTTET: George Michael, Gwyneth Paltrow, Sven-Göran Eriksson og Jade Goody var blant mange som ifølge The Guardian ble ulovlig avlyttet av engelske journalister. (Foto: Montasje)
KJENDISER ULOVLIG AVLYTTET: George Michael, Gwyneth Paltrow, Sven-Göran Eriksson og Jade Goody var blant mange som ifølge The Guardian ble ulovlig avlyttet av engelske journalister. (Foto: Montasje)

Disse kjendisene ble avlyttet av britiske aviser

Journalister brukte ulovlige metoder for å få tilgang til kjendisenes hemmeligheter.

Avsløringene av medienes ulovlige kjendisavlytting sender sjokkbølger gjennom det britiske øyriket.

Avsløringene i The Guardian sjokkerer engelskmennene. (Foto: Leon Neal)
Realitystjernen Jade Goody som døde av kreft i desember 2008 var blant kjendisene som ble utsatt for regelrett kriminelle metoder av britiske pressefolk.

Andre som ramses opp som ofre for den illegale virksomheten er popstjernen George Michael, fotballtreneren Sven-Göran Eriksson, TV-kokken Nigella Lawson, prins Charles, skuespilleren Gwyneth Paltrow, tidligere visestatsminister John Prescott, pr-guru Max Clifford, supermodell Elle MacPherson, politikerne Boris Johnson, Tessa Jowell og Simon Hughes, fotballtopp Gordon Taylor og Lenny Henry.

Bakgrunnen er nye bevis presentert i avisen The Guardian som røper omfanget av den ulovlige avlyttingen utført av journalister fra de tre britiske avisene the Times, The Sun og News of the World.

«Tusenvis av mobiler ble hacket»

Listen av celebriteter som er blitt utsatt for ulovlig avlytting og kriminelle metoder fra engelske journalister får Andrew Neil, den tidligere redaktøren av the Sunday Times, til å karakterisere avlyttingsskandalen som «en av de mest betydningsfulle mediehistoriene i moderne tid».

Talepostkassen til Gwyneth Paltrows mobiltelefon ble tappet rett etter at hun fødte et barn. Her er Paltrow og datteren under en Coldplaykonsert.
Ved å hacke seg inn på private mobiltelefoner, skal journalistene ha fått tilgang til svært sensitive personopplysninger.

Tappet Gwyneths mobil etter fødselen

Mobiltelefonen til Gwyneth Paltrow skal ha bli tappet rett etter at hun hadde blitt mor.

– Å bryte seg inn i Gwyneth Paltrows talepostkasse rett etter at hun har født et barn, har ingenting med hensynet til offentlighetens interesse å gjøre, sier Andrew Neil til avisen.

Neil var den mektige mediemogulen Rupert Murdochs nærmeste medarbeidere i mer enn et tiår. Han er glad for at omfanget av den ulovlige virksomheten endelig er avslørt.

– Alle som kjente til avisen the News of the World, skjønte hva som foregikk. Men det kunne ikke snakkes om. En journalist fra the News of the World sa til meg at det var farlig å snakke om dette, sier Neil som blant annet har vært nyhetsredaktør for TV-nyhetene til Fox.

TV-kokk Nigella Lawson fikk privatlivet krenket fire ganger gjennom ulovlig overvåkning. (Foto: Wenn.com)
Avisen the News of the World skal ha lurt teleoperatøren British Telecom til å gi fra seg opplysninger ved en rekke anledninger. I fire tilfeller skal det ha forekommet brudd på personvernet mot TV-kokken Nigella Lawson, skriver The Guardian.

Spionerte på Jude Law

Skuespilleren Jude Law, Patsy Kensit, Sadie Frost og Lisa Snowdon nevnes også i forbindelse med den lovstridige tappingen av opplysninger fra British Telecom.

Steve Whittamore, en av privatetterforskerne som drev et eget nettverk med kilder som hadde spesialisert seg på å hente ut opplysninger fra blant annet politiregistre, skatteregistre og British Telecom, har innrømmet at han har begått lovbrudd.

Men avisene som hyret ham til å gjøre jobben, er hittil ikke straffeforfulgt.

27 journalister fra News of the World og fire journalister fra The Sun skal ifølge The Guardian ha utført over et tusen ulovlige søk etter personopplysninger, viser dokumenter knyttet til etterforskningen av Whittamore.

Utførte over 13.000 ulovlige søk

Disse dokumentene avslører også at flere andre aviser har benyttet seg av Whittamore i jakten på opplysninger. Totalt skal Whittamore ha utført over 13.000 søk på oppdrag fra over 300 journalister fra Mirror-gruppen, the Observer og Associated Newspapers. Avisen Daily Mail skal alene ha stått for 985 henvendelser.

Mediemogulen Rupert Murdoch er i hardt vær etter avsløringene om ulovlig metodebruk. (Foto: Nati Harnik)
Kilder med kunnskap om detaljene i det som trolig kan bli en av tidenes største medieskandaler sier til den engelske avisen at tusenvis av mobiltelefoner er hacket av privatetterforskere som har vært tilknyttet de redaksjonelle miljøene i de engelske avisene.

Betalte 10 millioner for å slippe rettssak

Mediemogulen Rupert Murdoch, som eier News Corporation, har betalt ti millioner kroner for å hindre søksmål mot journalistene i avisene hans.

Nå ventes det at hundrevis av søksmål kan komme mot mediekonglomeratet News Corporation, som styrer mange av de viktige mediebedriftene i verden.

Ledelsen i Murdochs mediekonsern skal bevisst ha lurt granskerne i den britiske presseklagenemnda, publikum og en parlamentskomité som har gransket anklagene.