siv jensen (Foto: TV 2)
siv jensen (Foto: TV 2)

Kultur-opprop mot Frp

Flere kjente artister og forfattere stiller seg bak et opprop mot Frp. - Minner om «Blondiner mot EU», svarer Siv Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp-leder Siv Jensen har tatt til orde for å kutte de statlige støtteordningene til kunstnere. Nå svarer kultur-Norge med å drive valgkamp for den rødgrønne regjeringen.

- Jeg har ikke for vane å støtte de som sitter ved makten, men når alternativet er en regjering med et dominerende Frp, så kan man vike fra sine prinsipper. Disse siste uttalelsene om at hun ønsker å bli kvitt stipendordninger, garantiinntekter, og så videre er så feilslått kulturpolitikk som det går an å bli, sier forfatter Vigdis Hjorth til TV 2 Nyhetene.

Lørdag kunngjorde forfatter Erik Fosnes Hansen at han har meldt seg inn i Arbeiderpartiet, og han advarte alle mot å stemme Frp ved høstens stortingsvalg. Nå har Bjørn Eidsvåg, Jan Kjærstad, Finn Kalvik, Vibeke Idsøe, Vigdis Hjorth, Roy Jacobsen, Kjartan Fløgstad, Ingvar Ambjørnsen, Jon M. Jacobsen, Monica Larsson, Per Petterson, Erik Fosnes Hansen, Arnfinn Bjerkestrand, Terje Adde, Ingrid Bolsø Berdal, Åge Aleksandersen og DDE skrevet under på et opprop mot partiet.

Her er oppropet:

Aldri har skillelinjene i kulturpolitikken vært klarere enn ved årets Stortingsvalg. Et regjeringsskifte, OG et stort FRP, vil kunne stoppe en satsning på kunst og kultur der du bor.

Et livskraftig kulturliv, med gode kulturtilbud for alle, er nødvendig for å skape et inkluderende samfunn basert på likeverd og demokrati. Kulturløftet til den rødgrønne REGJERINGEN har gitt en historisk kultursatsning på to milliarder kroner.

Vi støtter et fortsatt kulturløft i neste stortingsperiode, til beste for publikum, barn, unge, det frivillige kulturlivet, kulturarbeidere og den profesjonelle kunsten.

Minner om «Blondiner mot EU»

- Dette er deres fulle rett å gjøre, men det minner meg jo litt om tidligere aksjoner. Det var jo en gang «Blondiner mot EU». Så var det «Piker mot Jens» for noen år siden. Og nå er det altså kulturpersoner mot Frp, konstaterer Siv Jensen når TV 2 Nyhetene viser henne listen over kjente artister og forfattere som mobiliserer til kamp mot Frp.

Det er Arnfinn Bjerkestrand som startet oppropet. Bjerkestrand er forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon, og ble nylig valgt inn i Norsk Kulturråd.

- Det er gjennom kunst- og kultur-politikken man avslører de enkelte partienes idelologi, sier Bjerkestrand.

Uavhengige stemmer

- SÅ mange av de viktigste forfatterne i Norge opp gjennom tidene som vært avhengig av støtteordninger, og fått tid og ro til å utvikle seg. Kunst og kultur tar tid, det måles på en litt annen måte. Det er ikke ting som skjer kjapt. Det er nemlig ikke slik at kultur og litteratur er et sluk - det er noe som tilfører nasjonen identitet, og store opplevelser - ofte overskridende tankeinnhold. Det er noen stemmer som ikke har arbeidsgivere, ikke har mandat for noe, som ikke skal velges, som er friere til å snakke. Det er stemmer som ikke er kjøpt eller betalt av noen. Disse stemmene beriker samfunnet, sier Vigdis Hjorth.

- Hva frykter du blir konsekvensen dersom Frp kommer i regjering?

- Jeg frykter for det innmari gode ryktet som norsk litteratur har i utlandet. Det som gjør at flere forfattere seiler opp som internasjonale størrelser, blir færre. Det vil ødelegge det vi har bygget så sakte opp. Det er et kollektivt, stort arbeid som ligger bak dette. Det er trist hvis det skjer, sier Hjorth.

Hovmod for fall

Vigdis Hjorth er ikke nådig mot Siv Jensen, som hun karakteriserer som både historieløs og kunnskapsløs.

- Hun sier at folk “holder på med sine sære ting». De synes Ibsen var sær i sin tid, Hamsun ble sett på som veldig sær, og Munch var jo hårreisende. De er bautaer i norsk kultur som alle ble møtt med fordommer. At man ikke skjønner at må gjødsle for å blomstre opp... Når hun er så lite ydmyk og kaller andre profesjonelle folk med utdannelse som har jobbet hardt i årevis, og sier at "det er sånne sprø greier som ikke har relevans", så er det kunnskapsløst, og alt for lite ydmykt. Det er et hovmod som kommer til å stå for fall, sier Hjorth til TV 2.

- Lær dere ydmykhet selv

Men kritikken faller ikke Frp-lederen særlig tungt for brystet.

- Jeg mener at alle, enten man er kulturutøvere enn driver med noe annet i samfunnet, må være gode nok til å kunne leve av det. Jeg tror ydmykhet er et begrep disse kunstnere selv bør ta inn, svarer Jensen.