Visepresident Joe Biden sier USA ikke vil stå i veien for Israel om de skulle finne det nødvendig å bruke militær makt for å ødelegge Irans atomprogram.

Han sier USA «ikke kan diktere andre suverene stater om hva de kan og ikke kan gjøre», melder nyhetsbyrået AP. Dermed kan det se ut til at USA har gitt Israel grønt lys til å angripe.

Atomprogram

Israel anser Iran som deres farligste fiende. De er blant annet bekymret for president Mahmoud Ahmadinejads holdninger overfor landet. Han har gjentatte ganger uttalt at Israel bør «fjernes fra kartet».

Både Israel og USA mistenker at Iran forsøker å utvikle atomvåpen. Iran benekter dette og sier de kun har fredelige hensikter med atomkraftverk-programmet.

Biden kom med uttalelsene i programmet «This Week» på fjernsynskanalen ABC.

– Israel kan selv avgjøre hva som er i deres egne interesser og hva de vil gjøre i forbindelse med Iran eller andre land, sa han.

– Jeg har lenge vært bekymret

Statsminister Benjamin Netanyahus regjering sier de vil helst at Irans atomprogram skal stanses gjennom diplomati, men utelukker ikke at de kan bli nødt til å gjennomføre et militært angrep.

Admiral Michael Mullen er bekymret for ettervirkningene av et angrep på Irans atomkraftverk. (Foto: SERGEY PONOMAREV/AFP)

USAs øverste militære sjef, admiral Michael Mullen, sier at USAs stilling til et eventuelt angrep på Irans atomkraftverk må baseres på politisk beslutningsprosess.

– Jeg har lenge vært bekymret for at noen skal angripe Iran. Jeg frykter at det kan være destabiliserende for regionen og at det kan få utilsiktede konsekvenser. Samtidig mener jeg Iran ikke bør ha atomvåpen. Også det vil være veldig destabiliserende, sier USAs høyeste militære sjef, admiral Michael Mullen.

Nytt våpenkappløp

Om Iran utvikler atomvåpen, tror president Obama at det vil føre til et våpenkappløp i Midtøsten - et våpenkappløp som kan ende med en potensiell katastrofe.

Etter sitt første møte med statsminister Netanyahu i Det hvite hus, uttalte den amerikanske presidenten at Irans ledere har frist til slutten av året til å starte seriøse samtaler med det internasjonale samfunnet om å stanse atomprogrammet.

Flere eksperter mener det israelske militæret ikke vil kunne klare å ødelegge Irans atomkraftverk. Dette fordi atomkraftverkene ligger spredt forskjellige steder i landet, og at noen også er lokalisert under bakken.