gaza gutt (Foto: SCANPIX)
gaza gutt (Foto: SCANPIX)

Hevder Israel drepte sivile mens de sov

Israel og Hamas´ handlinger under krigen på Gazastripen kan ikke bortforklares, hevder Amnesty.

Israelske styrker drepte flere hundre palestinske sivile og bombet flere tusen hjem i angrep som kun kan klassifiseres som krigsforbrytelser, konkluderer Amnesty International i en ny rapport.

– Israels manglende vilje til å etterforske sine egne styrkers handlinger i Gaza, samt landets manglende vilje til å samarbeide med FNs etterforskning ledet av Richard Goldstone, er bevis på at de forsøker å unngå offentlig gransking, sier Donatella Rovera, som ledet feltarbeid for Amnesty i Gaza og Sør-Israel under og etter krigen.

Den 117 sider lange rapporten gir Israel og Hamas knusende kritikk etter krigen på Gazastripen.

Drepte 300 barn

Ifølge rapporten ble rundt 300 barn og flere hundre ubevæpnede sivile drept under krigen. De fleste ble drept av israelske presisjonsvåpen. Koordinatene fikk israelske styrker fra droner med optikk av meget høy kvalitet, slik at de som ga ordre om avfyring kunne se målene i detalj.

Amnestys Donatella Rovera viser frem den 117 sider lange rapporten
  organisasjonen har utarbeidet om Gaza-krigen. (Foto: DARREN WHITESIDE/REUTERS)
Amnestys Donatella Rovera viser frem den 117 sider lange rapporten organisasjonen har utarbeidet om Gaza-krigen. (Foto: DARREN WHITESIDE/REUTERS)

Andre ble drept av mer upresise våpen, blant annet granater med hvitt fosfor, som aldri skal brukes i tettbefolkede områder. Gaza er for øvrig et av de tettest befolkede områdene i verden.

Amnesty har også funnet bevis på at de som ble drept ikke har havnet i kryssilden mellom israelske soldater og palestinske militante. I tillegg hevder de å kunne bevise at de drepte ikke har blitt brukt som «menneskelige skjold» slik israelske myndigheter tidligere har hevdet.

Drept mens de lå og sov

Mange av de sivile ble drept mens de lå hjemme og sov om natten. Andre har blitt drept mens de lekte i hagen, eller mens de hengte opp klesvasken på taket. Helsepersonell ble angrepet gjentatte ganger mens de forsøkte å frakte skadde til sykehus.

– Så mange drepte barn og sivile kan ikke bortforklares som ikke-intenderte skader slik Israel hevder, sier Rovera.

Under krigen ble over 3.000 hjem ødelagt og rundt 20.000 skadet etter israelske bombeangrep. Hele nabolag ble jevnet med jorden, og den allerede hardt prøvede økonomiske situasjonen kollapset helt. Amnesty mener mange av ødeleggelsene var hensynsløs og kan ikke forklares med at det var nødvendige for den militære operasjonen.

Rapporten, som er basert på bevis samlet i januar og februar, dokumenterer at israelske styrker brukte tungt artilleri mot en sivilbefolkning som var fanget inne på Gazastripen uten mulighet for å slippe unna.

Beskylder også Hamas

Amnesty beskylder også Hamas for å begå krigsforbrytelser ved å sende hundrevis av raketter inn i Israel.

– Slike ulovlige handlinger blir også definert som krigsforbrytelser og er helt uakseptable, sier Rovera.

Til tross for at rakettene fra Hamas ikke har tatt livet av så mange, har man ikke hatt kontroll på hvor de havner. Dermed har mange israelere levd i frykt hver eneste dag fordi man aldri har kunnet forutse hvor neste rakett vil havne, konkluderer Amnesty. Mange har også sett seg nødt til å flytte fra hjemmene sine på grunn av de gjentatte rakettangrepene.

Gjennom rapporten anbefaler Amnesty International det internasjonale samfunnet til å stanse alt salg av våpen og annet militært utstyr til Israel, Hamas og andre militante palestinske grupper til det ikke lenger er fare for at det blir brukt til å begå alvorlige forbrytelser mot internasjonal rett.