sp6875d7 (Foto: Bendiksby, Terje/ Scanpix)
sp6875d7 (Foto: Bendiksby, Terje/ Scanpix)

Syk på ferie i utlandet – hva må du huske på?

Om lag 4000 nordmenn blir hvert år syke på ferie i utlandet. Det er lurt å være forberedt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge tall fra Europeiske Reiseforsikring havner 4000 nordmenn på sykehus i utlandet hvert år. En av tre som er på lengre opphold, uketur eller mer, utenfor Skandinavia opplever å bli syke.

– Det er turistdiaré og luftveisinfeksjoner som topper listen. Videre ser vi at det er en del ulykker, samt solbrenthet, allergiplager og hjerte- og lungeproblemer representert, opplyser Sverre Kjølstad som er medisinsk fagdirektør i Europeiske.

Thailand og Tyrkia skumlest

50 % av sykesakene som selskapet har registrert er fra Spania, men det er tre ganger så stor mulighet for at du blir syk om du reiser til Thailand eller Tyrkia skal vi tro Kjølstad.

– Vi ser at det er turistdiaré og andre sykdommer knyttet til matinntak som er hovedproblemet her. Videre opplever vi at Thailand har de største og mer alvorlige sakene. Dette skyldes sannsynligvis at det er flere eldre mennesker som drar til Thailand nå og at de er der over lengre tid, forklarer han.

Kjølstad anbefaler nordmenn som blir syke på ferien å ha litt is i magen og se ting an.

– Vi ser tendenser til overbehandling ved en del sykehus. Det kan være lurt å ha med seg diaréstoppende midler fra Norge og å avvente situasjonen noen dager. Men barn og eldre som blir syke bør oppsøke sykehus raskt, for her kan det snu seg fort.

På reise i EØS-land

EØS-avtalen sikrer at alle nordmenn på ferie skal få behandling på lik linje med oppholdslandets beboere. Før du reiser på ferie til utlandet bør du derfor sørge for å skaffe deg et såkalt helsetrygdekort som du kan vise fram til behandleren på stedet, i fall sykdom skulle oppstå.

Helsetrygdekortet er på størrelse med et bankkort og kan bestilles her og det dekker også familiemedlemmer.

Ute i siste liten – fortvil ikke!

Det tar om lag ti dager fra du bestiller til du mottar helsetrygdekortet i posten. Dersom sykdom likevel skulle ramme deg og du ikke har skaffet deg et helsetrygdekort kan du få utstedt en hasteblankett som gir deg de samme rettighetene.

Hasteblanketten får du ved å henvende deg til HELFOs servicekontor som da sender denne til den behandlingsinstitusjonen du befinner deg på. Det finnes også muligheter for å få refundert sykehus- eller legeregninger i etterkant.

Tegn egen reiseforsikring!

I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut. Dette kan også gjelde sykehusopphold. Utenfor Norden dekker ikke helsetrygdkortet ekstra utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke.

Folketrygden dekker som hovedregel heller ikke utgifter til helsetjenester ved turistopphold utenfor EØS-området/Sveits. For å sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, utgifter ved hjemreise eller helsetjenester utenfor et EØS-land må du kjøpe en egen reiseforsikring.

Krev feriedagene erstattet

Husk også at dersom du blir syk i ferien kan du få rett til å kreve feriedagene erstattet. Det gjelder imidlertid bare dersom du har vært syk i minst seks virkedager og du må huske å skaffe deg en legeattest på stedet du er mens du er syk.