Nærmere 4.000 marineinfanterister tar del i operasjonen sammen med 650 afghanske soldater og politifolk. (Foto: SCANPIX)
Nærmere 4.000 marineinfanterister tar del i operasjonen sammen med 650 afghanske soldater og politifolk. (Foto: SCANPIX)

USA til offensiv i Sør-Afghanistan

Amerikanske marinesoldater iverksatte torsdag en massiv offensiv mot Taliban i Helmand-provinsen i det sørlige Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA har startet en storoffensiv i Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan. Nærmere 4.000 marineinfanterister tar del i operasjonen sammen med 650 afghanske soldater og politifolk, skriver BBC.

Dette er den første store operasjonen i president Obamas krigsplan i Afghanistan.

Første under Obama

Offensiven startet torsdag morgen ved at helikoptre og kolonner med militære kjøretøy fraktet styrkene inn i Helmand-dalen.

Taliban står sterkt i denne delen av landet, et område hvor de internasjonale styrkene ennå ikke klart å få fotfeste.

Et av de offisielle målene med offensiven er å styrke sikkerheten i området før presidentvalget 20. august i år, og sikre at alle som vil stemme får mulighet til det.

68.000 soldater

De siste månedene har USA sendt 8.500 marinesoldater til Helmand-provinsen. De er de første i den massive styrkeoppbyggingen som fører til at antall amerikanske soldater i Afghanistan øker fra 32.000 til 68.000 i løpet av året.

Offensiven som startet torsdag, skal trenge dypt inn i Helmand-dalen, et område med hvete-og opiumsåkre der de internasjonale styrkene ennå ikke har greid å skaffe seg et fotfeste.