Omskjæringssiktede foreldre løslatt

Foreldrepar fra Hordaland er løslatt fra varetekt etter ny undersøkelse av barna.

– De har fra starten av reagert på at barna ikke ble undersøkt ved Haukeland før politiet tok ut siktelse og varetektsfengslet, sier forsvarer for moren Jannicke Keller-Fløystad til tv2nyhetene.no.

- Reagerte kraftig

Forsvareren forteller at det bare forelå en legeuttalelse fra en vanlig lege.

– Når det gjelder en så alvorlig sak så skulle barna vært undersøkt av leger med spesialkompetanse på området. Begge forsvarerne reagerte kraftig på dette under fengslingsmøtet, sier advokaten nå.

Politiet i Hordaland pågrep det somaliske foreldreparet i forrige uke og siktet dem for overtredelse av kjønnslemlestelsesloven.

Det er flere barn i familien, men siktelsen omfattet kjønnslemlestelse av to av barna.

Undersøkt på Haukeland

Nå har saken snudd etter at nye undersøkelser foretatt ved barneklinikken på Haukeland, ikke kan fastslå at barna ble kjønnslemlestet ved omskjæring.

I fengslingsbegjæringen som politiet presenterte i Nordhordland tingrett på fredag, var grunnlaget en foreløpig undersøkelse av de to barna. Politiet la til grunn at det var en oppfatning om at omskjæringen var foretatt i løpet av de siste fire årene, i en periode da barna har vært bosatt i Norge.

– At påtalemyndigheten reagerer er ikke så rart når de får en legeerklæring om at barna er omskåret. Det vi reagerer på i saken er at barnevernet har hatt mistanke til foreldrene siden januar men likevel har de ikke sendt barna til en grundigere undersøkelse for å underbygge eller avkrefte mistanken, sier Keller-Fløystad til tv2nyhetene.no.

– Ikke grunnlag for mistanke

Foreldrene ble fredag varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll, men er nå beordret løslatt med umiddelbar virkning.

– Den videre etterforskningen har avdekket at det ikke er grunnlag for mistanke. Derfor har de siktede umiddelbart blitt beordret løslatt fra varetekt, sier politiinspektør Per Johan Askevold ved Hordaland politidistrikt til tv2nyhetene.no.

Bakgrunnen for at politiet valgte å sikte foreldrene var en legeerklæring på at de var omskåret.

Kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, forteller at begge foreldrene har reagert med vantro over siktelsen som ble rettet mot de.

– Begge foreldrene har reagert med vantro og de har hele tiden hevdet å være helt sikre på at barna ikke har blitt omskåret, sier Kelle-Fløystad til tv2nyhetene.no.

Foreldrene blir nå gjenforent med barna.