Clinton: - Situasjonen i Honduras ligner et kupp

Situasjonen i Honduras har utviklet seg til noe som ligner stygt på et statskupp. USA gir høyeste prioritet til arbeidet med å gjeninnføre demokratisk styre i landet, sier utenriksminister Hillary Clinton.

Clinton sa mandag at amerikanerne samarbeider med andre land for å hjelpe Honduras tilbake til et styresett som er i samsvar med landets egen grunnlov. Latinamerikanske land har stått sammen om å fordømme kuppet mot den honduranske statssjefen Manuel Zelaya.

På et møte i Nicaragua mandag krevde lederne for den såkalte ALBA-gruppen med Venezuelas president Hugo Chávez i spissen at Zelaya blir gjeninnsatt. Zelaya ble i helgen deportert til Costa Rica, mens Roberto Micheletti ble innsatt som overgangspresident.

Roberto Micheletti insisterte på sin side på at Manuel Zelaya er avsatt på lovlig vis av nasjonalforsamlingen og domstolene. Han ble fjernet fordi han hadde brutt grunnlovens regler i et forsøk på å klynge seg til makten, hevdet Micheletti mandag.

- Jeg kan ikke se noen annen løsning enn at det blir en eller annen forhandlet løsning hvor kanskje også Zelaya må gi noe, fordi han faktisk har satt til side konstitusjonen, sier den norske Latin-Amerika-kjenneren Benedicte Bull til NTB. (©NTB)