Tamiflu.  (Foto: Tore Meek/SCANPIX)
Tamiflu. (Foto: Tore Meek/SCANPIX)

Svineinfluensaviruset har mutert

En dansk pasient har utviklet en mutert utgave av svineinfluensaviruset som ikke lar seg bekjempe med influensavaksinen Tamiflu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed kan epidemien av svineinfluensa ha tatt en ny og alvorlig vending.

Ikke tegn til spredning

Pasienten som hadde utviklet den såkalt resistente utgaven av svineinfluensaviruset er nå frisk igjen, opplyste danske helsearbeidere mandag. Det er ikke funnet tegn til at det resistente viruset er overført til andre.

- Vi regner ikke med at det eksisterer lenger, sa direktør Nils Strandberg Pedersen ved Statens Serum Institut i København til nyhetsbyrået Ritzau.

Det viktige ved saken er at det muterte viruset i det hele tatt oppdaget, for det viser at kontrollene fungerer, tilføyde han.

WHO advarer

Pasienten det dreier seg om, fikk en annen type influensamedisin da det viste seg at Tamiflu ikke lenger fungerte. Nils Strandberg Petersen vil ikke utelukke at nye muterte utgaver av viruset kan dukke opp i fremtiden.

Verdens helseorganisasjon WHO oppfordrer etter funnet i Danmark til større global oppmerksomhet om faren for virusmutasjon. Produsenten Roche sier seg ikke overrasket over at det er oppdaget en variant av det fryktede viruset som er resistent mot Tamiflu. (©NTB)