Snekke er et bra valg hvis du er ute etter en god familiebåt til en overkommelig pris. (Foto: Nor Sea)
Snekke er et bra valg hvis du er ute etter en god familiebåt til en overkommelig pris. (Foto: Nor Sea)

Fem familievennlige snekker

Har du ikke flere millioner å bruke på båt, men ønsker å komme deg ut på sjøen likevel. Jan Erik har plukket fem fine familiebåter til en overkommelig pris.

Det er lett å la seg blende av de lekre båtene vi har vist på TV i Broom denne våren, men de aller fleste av oss kommer aldri så langt at vi kan realisere en båt til flere millioner. Derfor gir jeg deg fem gode snekketips:

Nidelv 24

Dette er Norges mest produserte snekke gjennom tidene. Romslig og praktisk med sengeplass til fire under tak. Mor og far i dobbeltseng, og ungene hengene i hver sin overkøye på styrbord- og babord-side. Eget toalettrom, og pantry ute hvor du også dekker lett til fire personer. På dagtid har du også en stor solseng i aktersalongen. Badeplattform er et must for barna og litt forkalka foreldre, siden snekker byr på visse utfordringer med å komme seg i vannet.

Nidelv 24 har blitt produsert fra slutten av 60-tallet, og frem til slutten av 90-tallet. Da kom en svært oppgradert utgave med langt bedre plass, høyere finish og et litt annet utseende. De mest vanlige motorene i en Nidelv 24 er Volvo Penta og Yanmar. Prisene er fra under 100 000 kroner for de eldste, til ca 320 000 kroner for den nyeste modellen. Tilsvarende nye snekker i dag koster godt over en halv million! Anbefalt kjøp er en Nidelv 24 fra midten av 80-tallet, til pris mellom 150-200 000 kroner. Bruk den i 2-3 år og få igjen pengene dine!

Saga 27


Saga 27 er båten du kan kjøpe når Nidelven bli for liten. Dette er klassikeren fremfor noen andre på sjøen. Stor snekke med både for- og akterkabin. Svært solid bygget og tilnærmet uforandret frem til midten av 90-tallet, hvor den ble oppgradert og forandret. Innredningen er klassisk med buesalong forut, og to separate senger bak. Solplass oppe på akterkabinen og foran på dekk. Uteplassen er noe trang, men lun når det blåser og er ruskevær.

De vanligste motorene er Perkins og Yanmar, samt noen med Volvo Penta. Du får greie Saga 27 båter til 180 000 kroner - du må opp i 350 000 kroner + for de nyeste utgavene. Anbefalt kjøp er en modell fra slutten av 80-tallet med Yanmar motor til ca 250 000 kroner. Ungene vil elske å ha egen kabin!

Tresfjord 28

I mine øyne er Tresfjord 28 den vakreste av de norske snekkene. Dette er en herlig skute med nydelig rumpe. Den er svært romslig og huser hele familien under dekk. Totalt fem mennesker, hvorav den ene bør være liten og kan sove i kabinen. Tresfjord har droppet akterkabin til fordel for større uteplass, derfor kan du lett dekke til 6 personer bak.

Det meste er svært gjennomtenkt i denne båten. Et eksempel er motoren som er støpt inn i en egen kasse. Det gir mindre støy, men sørger også for at eventuelle lekkasjer forblir i motorrommet. Motoren i denne båten er som regel en Perkins på rundt 50 hk. Hvis dette er interessant får du et fint eksemplar fra slutten av 70-tallet, og begynnelsen av 80-tallet koster ca 200 000 kroner

Polar 25 / Nor Sea 770:

Polar 25 lages fremdeles, men har fått nytt navn. Nå heter den Nor Sea 770. Da koster den over 700 000 kroner. Et fint eksemplar av den gamle kan bli din for ca 200 000 kroner. Det er på mange måter samme båt, bare brukt og mer slitt. Polar 25 holder samme kvalitet som overnevnte båter. Innredningen er klassisk med buesalong i front, separat toalettrom og buesalong samt pantry akter.

Med store motorer er også Polar 25 en rask båt. Samme fabrikat finnes også i en 29-foter med akterkabin, om 25 fot er for lite. I denne båten er det større variasjoner på motor, men jeg vil anbefale å velge en med Yanmar, Perkins eller Volvo Penta. I alle fall om motoren er original fra 80-tallet. Dette handler både om deler, service og kvalitet. En Polar 25 koster fra 180 000 kroner for et fint eksemplar.

Marex Friendship 32

Dette er selveste snekkedronningen! Dette er en båt av de sjeldne. Stor og majestetisk med plass til å feriere i uke etter uke. Denne båten har nedsenket dollbord med raus bredde og enormt med plass. Det gjør den perfekt for familien. Den er tung og stødig på sjøen, mye på grunn av støpt betong i kjølen. Den har større motorer enn de mindre snekkene, men marsjer fint på 8-9 knop med en motor på 150 hk. Dette er nok ikke snekka du begynner med, men den du kjøper etter å ha vært gjennom 2-3 av de mindre ovenfor.

Båten ble ikke produsert i så stort antall, for dette var dyre saker. Likevel er det ganske kurant å finne et fint eksemplar på nettet. De fineste beveger seg opp mot 500 000 kroner i pris, men da bør det ha vært foretatt motorbytte i båten. For 375 000 kroner får du et pent eksemplar i original stand.

Vi sees på sjøen i sommer! Ship O’hoi! Jan Erik