Folk i hovedstaden vil ha mer plass og frisk luft.  (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Folk i hovedstaden vil ha mer plass og frisk luft. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Oslofolk drømmer om å bo på landet

Hver tredje osloborger drømmer om å flytte ut av hovedstaden og bosette seg på landsbygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant dem mellom 18 og 44 år sier hele fire av ti at de kunne tenke seg å flytte ut av hovedstaden, viser en meningsmåling Respons har gjort for Aftenposten.

26 prosent av dem som drømmer om å flytte på landsbygda, har et ønske om å komme nærmere naturen. 18 prosent ønsker trygge oppvekstvilkår for barna, og like mange skulle gjerne hatt større eller bedre bolig.

– Folk vil ha mer plass og natur, konstaterer seniorforsker Mariann Villa i Bygdeforskning.

Flytter ut

Stadig flere gjør alvor av drømmen og bosetter seg på landsbygda, mens hovedstaden i økende grad preges av gjennomtrekk.

– Lenge var det slik at barn som vokste opp i Oslo i større grad ble boende. Sånn er det ikke lenger, sier forsker Kjetil Sørlie hos Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

Innflytterne blir heller ikke værende for evig og alltid, viser statistikken. 60 prosent av dem som har flyttet til Oslo, har valgt å flytte ut av byen igjen.

Bekrefter trenden

De aller fleste flytter rett nok til steder med over 5.000 innbyggere, og ender derfor ikke opp på naturskjønne småbruk utenfor allfarvei.

Stadig flere tar imidlertid steget fullt ut, konstaterer Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

– Interessen har økt, ingen tvil om det. Mange av dem som vil flytte har høy utdannelse, og viljen til å pendle er blitt mye større, sier assisterende generalsekretær Jon Petter Løvstad. (©NTB)