Jens Stoltenberg er mett og tilfreds, mener Lars Sponheim.  (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)
Jens Stoltenberg er mett og tilfreds, mener Lars Sponheim. (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)

Sponheim: – Jens er mett og selvtilfreds

Statsminister Jens Stoltenberg virker ikke særlig sulten på fire nye år, mener Lars Sponheim. I sommer blir det ingen fisketur på de to.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoltenbergs stil var ett av temaene da Venstre-leder Lars Sponheim gjorde i dag opp politisk regnskap for de siste fire årene.

– Jeg fulgte med på pressekonferansen i går, og tenkte at det skal bli interessant å høre hvilke svar landets statsminister har på de store utfordringer i vår tid. Hva er det han vil med Norge når han søker regjeringsmakt på nytt? Hva er prosjektet hans? Det var det ikke mulig å høre. Han er mett og selvtilfreds. Han har ett prosjekt, og det er å beholde taburettene slik at de som vil noe, ikke slipper til. Landet trenger en statsminister som er utålmodig etter å løse utfordringer innenfor klima, kunnskapsindustrien, og omforme velferdssamfunnet slik at vi er rustet til å møte et stort antall eldre i årene fremover, sier Sponheim til TV 2 Nyhetene.

– Er det disse tingene dere skal snakke om hvis dere skal på fisketur også denne sommeren?

– I sommer tror jeg ikke det blir noen fisketur. I sommer skal vi være politiske konkurrenter. Jeg håper at jeg kan invitere han med på fisketur neste år, og at han ikke er statsminister lenger da, sier Sponheim.

LES OGSÅ:Selvsikker Sponheim lader opp til valget

– Ser på humøret at de sliter

Frp-leder Siv Jensen mener man må tilbake til Borten-regjeringen for å finne en regjering med mer indre bråk, og viser blant annet til de tre dissensene i Stoltenbergs andre regjering.

Tirsdag fortalte TV 2 Nyhetene at Jens Stoltenberg har skiftet ut over dobbelt så mange av sine statsråder som sin forgjenger Kjell Magne Bondevik. I tillegg har de rødgrønne statsrådene vært sykmeldt over tre ganger så ofte som i Bondevik2-regjeringen.

LES OGSÅ: Stoltenberg sykere enn Bondevik

Sponheim mener også det er uheldig med dissenser og store politiske spenninger i regjeringens daglige arbeid.

– Men det er ikke dissenser hos Kongen i statsråd som det er det sentrale, det er de store politiske spenningene i det daglige arbeidet, i regjeringskontorene, i regjeringslunsjer, i regjeringens underutvalg, som er store. Og jeg synes det er vel så interessant det TV 2 forteller om at dagens regjering har hatt en rekordutskiftning av statsråder og et rekordsykefravær. Vi ser det jo på hvordan de har slitt med å bygge kompromisser, vi ser det på humøret, vi ser det i hele det politiske miljø. Vi trenger en mer homogen regjering med partier som står hverandre nærmere, mener Venstre-lederen.

Jens Stoltenberg har ikke hatt anledning til å svare på kritikken fra Sponheim og Jensen onsdag, men skal torsdag legge fram regjeringens politiske regnskap for perioden.

– Jens forutsetter jordskjelv

Han er heller ikke imponert over Stoltenbergs politiske analyse som sier at det mest realistiske alternativet på borgerlig side er en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet.

– Stoltenberg er en aktør som går til valg. Ap har åpenbart interesse av å si at valget står mellom «meg eller syndefloden». Men her forutsetter han at Høyre og Frp skal få rent flertall. Da vil det skje et jordskjelv over norsk politikk som du bortimot kan se bort fra, sier Sponheim.

Han vil verken ha Jens Stoltenberg eller Siv Jensen som statsminister de neste fire årene.

– Jeg ønsker at Jens skal få avløsning, men jeg ønsker enda mindre Siv som statsminister. Stoltenbergs uttalelser om at det enten er Jens eller Jensen, er et forsøk på å skremme velgerne til å stemme på Arbeiderpartiet. Stoltenberg vet at et stort flertall av velgerne ikke ønsker Siv Jensen som statsminister, sier Lars Sponheim.

Ta en telefon til LO

– Hva med Frp alene i en mindretallsregjering?

– Da må Jens aktivt gi makta til Siv. Er det noe Jens Stoltenberg står trygt plassert i, så er det Arbeiderpartiets stø kurs: «Styre hva som styres kan. Hold fast i taburetten, sitt stille, styr, hold på makta, ta en telefon til LO...»

- Er det noe han til de grader er en del av, så er det dette. Så jeg har ingen tro på at han vil springe fra Statsministerens kontor uten at det er nødvendig. Det betyr at det andre alternativet for en mindretallsregjering er at en eller annen sittende regjering skal bli felt, for så at H, KrF og V passivt skal bidra til at Siv Jensen får styre i mindretall. Det er ganske utenkelig, det også.

Venstre ivrer fremdeles for en ny regjering med Høyre og KrF. For å få til det – skal de stjele velgere fra tre ulike grupper:

– Det er miljøfrustrerte SV-ere, akademikerne i Arbeiderpartiet og dannede Høyre-folk. Dere skjønner hva jeg mener.