Jenter på hjul
Jenter på hjul

Stange Vestbygd

På tur i et sjeldent stykke kulturlandskap

Turen kan starte på Hamar stasjon. Sykle sørover over Stangebrua og følg gang- og sykkelvei rett fram gjennom rundkjøringen på Rv 222.

Veien stiger slakt oppover forbi boligfelt og butikker og snart er du oppe, hvor Stangelandet åpner seg i alle retninger. Du passerer Ottestad kirke, en korskirke i tre oppført i 1730. Her slutter gang- og sykkelveien og du er nå ute på den noe trafikkerte riksvegen.

Gården Hosmestad ligger ikke lenge etter på høyre side. Tett inntil veien ligger en gravhaug, trolig fra yngre jernalder, som knyttes til gårdsnavnet. Etter ca 10 km fra Stangebrua ser du Skjelve gård på venstre side med gårdsutsalg bl.a. av grønnsaker, egg og honning.

Fokholguta

Fortsett videre 500 m til du ser skiltet vei mot Fokhol på høyre side. Etter 2,5 km på Fokholgutua kommer du til Fokhol gård som drives biodynamisk og er en av de største økologisk drevne gårdene i landet. Det eneste som ikke er økologisk her er traktoren, derfor bruker de så mye hest de kan; Ardennerhester.

Gården tilbyr også overnatting og menyen er basert på gårdens egne råvarer. Oppe på høydedraget like etter gårdstunet, gjør du en stopp for virkelig å nyte det åpne landskapet med utsikt mot Mjøsa, Nes, Helgøya og Skreia. For det er akkurat som sagaen beskriver, et bølgende og frodig kulturlandskap som ligger framfor deg.

Hoels gartneri

Er du urteinteressert eller glad i sommerblomster, gjør du en stopp hos Hoels gartneri. I tillegg til salg formidles også gjerne bruk og stell av planter. Herfra leveres mer enn 50 0000 kvalitetsplanter, bl.a. til urtehagen på Domkirkeodden; landets største økologiske urtehage.

Nede ved veikrysset ligger Stange kirke. En av Norges eldste middelalderkirker er omtalt allerede i 1225 i Håkon Håkonsens saga. Kirken er skildret i Harriet Backers malerier «Barndåp» og «Altergang». Hun bodde på prestegården 1899-1903, da hun malte sine kirkemotiver.

Ta til høyre ut på den asfalterte Vestbygdavegen. Frister det med en svømmetur i Mjøsa, tar du ned til venstre mot Gillundstranda. Her er det hytteby, båthavn, badeplass, toalettanlegg og kiosk. På veien ned passerer du Store Gillund. Gården ligger langs pilegrimsleden og kan tilby overnatting i stabburet på gården og i hytter nede ved Mjøsa. Tlf 62 57 16 77.

Nevnt i Olav den helliges saga

Fra noen av gårdene langs Vestbygdaveien kan du handle grønnsaker, bringebær og jordbær. Her i vesthellinga mot Mjøsa, ligger storgårdene. Huseby Gård er beskrevet som kongsgård i islandske og norske kongesagaer.

Ringes Gård er nevnt i Olav den helliges saga. Nabogården Staur er mye brukt til konferanser og de store feiringer og her er det også muligheter for overnatting.

Snart kommer du til Atlungstad Ridesenter, som tilbyr sommerkurs i sprang og dressur på godt dresserte hester og ponnier. Ca 200 meter etter ridesenteret kan du ta av til venstre på Ottestadstien (skiltet). I enden av alleen ligger hovedhuset på Atlungstad Gård, bygd av Carl Wedel Jarlsberg på slutten av 1800-tallet. Dette er en av Hedmarks største eiendommer. Ned til høyre for hovedhuset ligger Atlungstad golfbane, www.atlungstad.no som er en blanding av park- og skogsbane.

«Fore!»

Følg Ottestadstien rett fram i krysset. Du sykler nå gjennom golfbanen, så hvis noen roper «fore», så gjelder det å passe seg for den hvite ballen. I enden av stien fortsetter du rett fram på Sandvikaveien. På høyre side kan du etter hvert ta opp til Fjetre gård med egen gårdspub, som har åpent hver fredag, lørdag og søndag om sommeren.

Etter ca 1 km på Sandvikaveien kommer du til HIAS friområde på venstre side. Her er det turstier, toalett, badeplass med brygge, hinder/balanseløype, lekeapparater, gressbane og natursti. I et lite skogområde på odden er det også gapahuk og griller.

Du kan fortsette på kyststien langs Mjøsa et stykke, før den går opp til Sandvikaveien igjen. Følg gang- og sykkelvei tilbake Stangebrua og Hamar sentrum.

Nyttige lenker:
www.fokhol.no
www.gillundgaard.no
www.staur.no
www.fjetre.no