Mjøs 1
Mjøs 1

Hamar - Løten - Hamar

En opplevelsesrik rundtur for hele familien

Åkersvika og Utvandrermuseet

Turen kan starte fra Hamar stasjon, og du sykler da sørover langs Rv 222 og over Stangebrua på sykkelvei. Ved rundkjøringen tar du til venstre langs naturreservatet Åkersvika. Du følger nå Ottestadstien, og kommer gjennom Norsk Utvandrermuseum, som viser utvandringen fra Norge.

I friluftsmuseet kan du se bygninger hentet fra de første norske settlementene i North Dakota. Oppe i Kjonerudvegen tar du til venstre på sykkelvei under E6 og fortsetter rett fram og krysser Svartelva.

Straks du er over, ta til høyre på grusvei mot Kurud og Kvæka. Ved Kvæka ligger den gamle møllebygningen nede ved Svartelva. I neste kryss holder du til høyre og tar på nytt over Svartelva, før du like etter svinger til venstre i retning Horne.

Snart kan du se den massive, gule låvebygningen på Horne gård. Framme i Jønsbergveien, svinger du inn mot Ilseng tettsted. Her krysser du Svartelva over Horne bru. Tre elver munner ut i Svartelva ved Ilseng, noe som preger det flotte kulturlandskapet og har lagt til rette for et rikt fugleliv. Grasvollene langs elva innbyr til en rast.

Ilseng

Ilseng er bl.a. kjent for Ilseng arbeidsleir, som ble anlagt under krigen. I 1964 ble stedet omgjort til fengsel. På den andre siden av brua holder du til høyre gjennom tettbebyggelsen i retning Løken. Sving deretter til høyre i Løkenvegen, hvor veien går forbi storgårder og frodig kulturlandskap.

Framme i t-krysset tar du til venstre i retning Løten. Du krysser Rokoelva, en av sideelvene til Svartelva, og tar over jernbanen før du kommer fram til Haukstadveien. Ta til høyre under jernbanen og følg Haukstadvegen helt til du kommer til Ådalsbruk.

Klevfos og Ådalsbruk

Rundkjøringen i Ådalsbruk er Løtens eneste og prydet med store hjul. Like bortenfor ligger Klevfos Industrimuseum. Papirfabrikken ble lagt ned i 1976, og den ligger slik den lå ved nedleggelsen med intakte maskiner, dam- og kanalanlegg og bomiljø med istandsatte arbeiderboliger.

Rundt 1900-tallet var Ådalsbruk det største industristedet mellom Oslo og Trondheim. I Klevfosboligen på museumsområdet er det innredet arbeiderleiligheter fra ulike tidsperioder, som viser hvordan klevfosarbeideren og familien hans bodde. Besøkende kan ved forhåndsbestilling, lage sitt eget papir for hånd. Museet selger også håndlaget papir.

Her er det også store friområder med damanlegg og kanaler og fine muligheter for en rast. Det finnes benker, bord og lekeapparater for barna.

Nyttige lenker:
www.klevfos.no

Løten

Ta tilbake til rundkjøringen og følg Ådalsbrukvegen i retning Løten. Like etter kan du på venstre hånd se Østre Englaug gård, hvor Edvard Munch ble født 12. desember 1863. Munchs far var da militær korpslege, og familien leide i annen etasje på gården. Stedet er ikke åpent for publikum.

Etter ca 2 km passerer du Rosenlund Park (tidligere Kvinneuniversitetet), som i dag er et overnattings- og serveringssted. Når du nærmer deg Løten sentrum tar du til venstre like etter brannstasjonen og så andre vei til venstre, Eievegen, for så å følge gang- og sykkelvei. Du kan ta en avstikker inn i Løten sentrum hvor det er butikker og spisested.

Etter en stopp i sentrum, tar du til venstre inn på gang/sykkelveien igjen ved Shell-stasjonen før t-krysset Stasjonsvegen/rv 3 for så å sykle under rv 3 og videre oppover i retning Løten kirke. På høyre hånd ligger Galleri Natthagen. I annen etasje er det galleri og i første; antikk- og bruktbutikk.

Dersom du ikke tar gang/og sykkelvegen kan du ta en avstikker ca 600 m vestover på rv 3. Da tar du av til høyre på skiltet sti til steinringen på Veen, et sjeldent forminne. En antar at steinringen er fra folkevandringstiden (400-600 år e.Kr.) og at det trolig var et sted hvor man ba til den tidens guder eller gjennomførte andre seremonier. Steinringen kan også ha vært en form for tingsted eller «rettersted» hvor det ble avsagt dommer.

Løten kirke er en steinkirke fra middelalderen, før 1250, og har tre kirkeklokker. Den siste sivile som ble henrettet her i landet var Kristoffer Nielsen Grindalen «Svartbekken». Han ble halshugget i 1876, og er gravlagt her.

Fortsett videre fram til rv 25, sving til venstre og følg sykkelveien langs denne. Du krysser Fura og i neste kryss tar du av til venstre og ned til Løiten Brænderi på Brenneriroa.

Nyttige lenker:
www.rosenlundpark.no
www.gallerinatthagen.no

Løiten Brænderi

Allerede i 1693 ble det produsert sprit i Løten. Ordet akevitt kommer av det latinske «aqua vitae» som betyr livets vann. Akevitten produseres av poteter.

Løiten Aquavit og Løiten Linie er kjente merkevarer langt utenfor Norges grenser. Teaterforestillingen «En Akevisitt» vises her og har åpne forstillinger sommerstid for de som ønsker å bli med på en ellevill vandring gjennom spritproduksjonslokaler og Løitenakevittens historie.

I Brenneriet holder også Løiten Lys til, flere spesialforretninger og spisestedet Helles. Benytt sjansen til å besøke Galleri Munch også; landets spesialgalleri for visning og salg av Edvard Munchs grafikk.

Nyttige lenker:

www.lbr.no
www.gallerimunch.no
www.helles.no

Tilbake til Hamar

Fra Løten kan du sykle tilbake til Hamar på sykkelvei langs rv 25. Eller ta av etter ca 1.5 km til venstre på vei skiltet mot Haukstad. Du sykler nå på grusvei i et vakkert kulturlandskap i Løten Vestbygd hvor himmelen er beskrevet som spesielt høy og lys og sammenlignet med himmelen over Skagen. I enden av veien tar du til høyre og sykler retning Hjellum og videre inn mot Hamar.

Du kan også sykle om Jevnaker forbi Øvre Vang kirke og følge Bjørgedalsvegen og deretter Gåsbuvegen til Vienkrysset ved E6. Derfra inn til bebyggelse i Hamar.

God tur!