Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere får borreliasmitte her i landet. Men testene som brukes for å finne ut om du er smittet, gir ofte feil svar.

40 prosent er smittebærere

Ute i naturen er det millioner av flått som er på jakt etter blodet ditt. Og skogflåtten kan være farlig. Opptil 40 prosent har borreliasmitte, som kan gi alvorlig langvarig sykdom, dersom den ikke blir oppdaget og behandlet tidlig. Smittefaren minker hvis flåtten fjernes innen et døgn, men stadig flere blir likevel smittet.

- Det er skogflåtten som er smittebærer, men sjansen for å bli smittet er likevel liten, sier Preben Ottesen, insektsforsker hos Folkehelseinstituttet.

Testes på feil tidspunkt

Testene som brukes for å avdekke borreliasmitte tas ofte på feil tidspunkt og gir feil svar. Derfor hadde Folkehelseinstituttet kalt inn til hastemøte mandag.

- Jeg vil ikke si at diagnostikken er for dårlig, men der er noen problemtilfeller som vil skille seg ut, sier Sølvi Noraas, overlege ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Nå skal samarbeidet mellom helsedistriktene bli bedre for å avdekke flere smittetilfeller

- Hvis det er infeksjon etter flått skal det gis behandling der og da. Å ta en blodprøve gir ingenting dersom det gjøres for tidlig, sier Noraas.

Se nyhetsinnslag: