tering ( © Tehagen.no)
tering ( © Tehagen.no)

Grønn te bremser prostatakreft

Stoffer fra grønn te kan redusere prostatakreft i løpet av bare en måned. Det viser en ny amerikansk studie.

At grønn te er sunt, har mange fått med seg. Men at det kan bremse og redusere prostatakreft, er nesten for godt til å være sant. Ifølge en fersk amerikansk studie fra The Feist-Weiller Cancer Center i Philadelphia, kan det virke som om grønn te har denne delvis kurerende egenskapen.

Spiste te-kapsler mens de ventet på kreftoperasjon

Studien omfattet 26 menn med prostatakreft som ventet på operasjon. Pasientene tok fire kapsler daglig som inneholdt kjemiske substanser (polyfenoler) fra grønn te i ca en måned - helt frem til den dagen de skulle opereres. Dosen tilsvarer 12 kopper med grønn te per dag.

Opptil 30 prosents bedring

Professor James Cardelli og hans forskere så etter såkalte biomarkører som er tilstede ved kreft. De fant en signifikant reduksjon i disse kreft-markørene hos pasientene. Noen pasienter hadde mer enn 30 prosent reduksjon i nivåene av kreft-markørene.

- Vi mener at å bruke te-polyfenoler alene eller i kombinasjon med kreft-medisiner bør utprøves for å forhindre at kreft utvikler seg og tilbakefall, sier Cardelli i følge BBC News.

- Menn bør drikke te fra 15-årsalderen!

sophie (Foto: Scanoix)
sophie (Foto: Scanoix)

- Dette har vi visst lenge, sier kreftprofessor Sophie Fosså ved Radiumhospitalet. Problemet er bare at vi ikke vet om denne effekten av grønn te bedrer overlevelsen for kreftpasiene på sikt. Men at grønn te forebygger prostatakreft, er det god grunn til å tro.

I land hvor det drikkes mye grønn te, som Japan og Kina, er nemlig prostatakreft langt mindre vanlig enn i Vesten, ifølge Fosså. Påfallende er det også at når japanerne og kineserne flytter til USA, øker forekomsten av prostatakreft.

- Menn bør drikke grønn te daglig fra 15-årsalderen. Da kan de redusere risikoen for prostatakreft, hevder kreftprofessoren.

Sunn te-trend

teglass ( © Tehagen.no)
teglass ( © Tehagen.no)

- Vi har stor etterspørsel etter grønn te. Vi har jo lenge vært klar over at grønn te har mye antioksidanter og derfor er sunn.

Det sier Trude Osa som er daglig leder for Tehagen.no som selger te på nettet.

- Nå viser det seg at grønn te har god effekt mot prostatakreft, men er ikke grønn te en kvinne-te?

- Nei, vi har heller en liten overvekt av mannlige kunder hos oss. De er veldig kvalitetsbevisste og vil absolutt ha grønn te i tillegg til hvit te som er blitt veldig populært i det siste, forteller Osa.