. (Foto: David Guttenfelder/AP)
. (Foto: David Guttenfelder/AP)

USA trapper ned flyangrepene i Afghanistan

USA vil trappe ned flyangrepene i Afghanistan, i et forsøk på å redusere antallet sivile ofre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder the New York Times.

- Vi kan tape

– Flyangrepene kan ødelegge for oss dersom vi ikke bruker dem på en ansvarlig måte, sa USAs nye øverstkommanderende i landet, general Stanley A. McChrystal, til en gruppe amerikanske offiserer i forrige uke.

– Vi kan komme til å tape denne kampen, konstaterte han.

Flyangrep i forbindelse med kamphandlinger skal heretter stort sett bare brukes når det er fare for at amerikanske soldater eller soldater fra den NATO-ledede ISAF-styrken vil bli overmannet.

Vil spare sivile

Restriksjonene vil bli særlig strenge i områder der sivile kan befinne seg, som i bygninger der antatte opprørere skjuler seg.

Under et amerikansk flyangrep mot landsbyen Granai 4. mai, ble 140 sivile drept ifølge den afghanske regjeringen.

Den uavhengige afghanske menneskerettskommisjonen (AIHRC) har bekreftet at det var 97 sivile blant de drepte i angrepet, blant dem minst 86 kvinner og barn.

Vil heller trekke seg ut

– Dersom det bare er snakk om å nedkjempe fienden, kommer vi ikke til å bruke flyangrep, selv om dette innebærer at vi må trekke oss ut av kampen og heller ta den opp igjen på et senere tidspunkt, sier han.

AIHRCs leder Ahmad Nader Nadery er glad for at de amerikanske styrkene nå vil endre framgangsmåte.

– Vi ser fram til de nye retningslinjene og på å se hvordan de rent faktisk vil bli satt ut i livet, sier han til The New York Times. (©NTB)