innbrudd alarm (Foto: TV 2)
innbrudd alarm (Foto: TV 2)

Kriminelle sjokkbrekker boliger med alarm

Sjokkinnbrudd i boliger med alarm er en ny trend i Norge. Forsikringsselskapene melder nå at stadig flere boliger med alarm ranes for verdier av organisert kriminelle.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Og innbruddstyvene er ute av boligen din før vekterselskapene rekker frem.

Se hva du kan gjøre for å hindre innbrudd i faktaboksen til høyre.

Ingen hindring

- En ser at alarm i stadig større grad ikke stopper tyvene, de er profesjonelle og de bryter seg inn raskt og går raskt ut igjen, sier Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH) til TV 2 Nyhetene.

Det som med stor sikkerhet ofte dreier seg om østeuropeiske kriminelle bander er supereffektive. Ofte spaner de boligen. De rykker inn og ut på under ti minutter. Først knuses gjerne alarmen, så de kan jobbe mer uforstyrret. Rask og effektivt oppsøker de faste plasser hvor de vet at verdigjenstander ofte ligger. Smykker og sølvtøy har ofte faste plasser i en bolig.

Det er spesielt på østlandet den nye kriminelle trenden brer om seg. Hjemme hos Steinar G. Huse på Haslum gikk alarmen - men da vekterne ankom boligen, var tyvene forsvunnet.

Røsket ned alarmen

- Først røsket de ned alarmen fra veggen og knuste den. Så tok de med seg uerstattelige verdier, smykker som vi har arvet, sølvtøy og noe annet, forteller Huse til TV 2 Nyhetene.

På baksiden av boligen viser Huse hvordan tyvene har jobbet. En kraftig inngangsdør som nå er spikret igjen har tydelige merker etter innbruddet.

Huse er offer for et såkalt sjokkbrekk - en ny trend som omreisende østeuropeiske kriminelle står bak. De spaner, holder utkikk etter vekterbilen, varsler hverandre og jobber lynraskt.

Da Huse ble oppringt var han på reise, og ba Securitas om å dra til boligen. Da vekterselskapet ankom hjemmet etter cirka 15 minuttene var tyvene forsvunnet. De hadde da vært i stuen og på soverommet, men etterlot seg ikke noe spor.

- Det er særlig i villaområder en har sett mye innbrudd, selv om alarmen bidrar til mindre sannsynlighet for innbrudd så er det også sånn at tyvene vanskelig lar seg stoppe når de først har bestemt seg, sier Osland.

Innbrudd opp 26 prosent

Første kvartal i år har det vært hele 21 prosent erstatningsvekst for villainnbrudd sammenlignet med samme periode i fjor. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Dersom utviklingen fortsetter, vil samlede erstatninger for i år bli nærmere 550 millioner kroner. For villainnbrudd var erstatningsøkningen på hele 26 prosent.

For Steinar Huse - som for mange andre - har alarmen kanskje vært en slags hvilepute. Man lar verdifullt utstyr ligge lettere tilgjengelig enn en burde.

- Jeg har egentlig hatt litt lave skuldre og regnet med at alle disse skiltene på huset skulle skremme folk fra å gå inn, men de er såpass kjappe og vet at de har cirka ti minutter på seg.

6000 innbrudd

Det ble i første kvartal 2009 registrert nær 6000 innbrudd i norske boliger og hytter, noe som er en økning på seks prosent.

- Folk har over tid blitt langt flinkere til å sikre boligene sine med gode låser og alarmer. Det er likevel helt andre utfordringer en står overfor nå enn tidligere, med mer profesjonelle innbruddstyver, sier Osland.

Det er de såkalte innstigningstyverier som etter politiets meldinger synes å stå bak en del av økningen. Innstigning synes å skje i rom som ikke er dekket av innbruddsalarm, for eksempel rom i annen etasje og i soverom, opplyser FNH.

Frekkere enn før

Det er en ny trend at stadig flere av innbruddene skjer mens folk er hjemme. Innbruddstyvene har brutt en barriere og er frekkere nå enn før, sier Osland.

Hjemme hos Huse har politiet vært. Og saken ble ikke overraskende ganske raskt henlagt. Verdigjenstandene tror Huse at han aldri ser igjen.

- Hvilket råd vil du gi til folk med alarm?

- Det er klart tryggere med alarm, men sørg for å gjemme PCen, ta back-up, og ikke legg kostbare gjenstander på steder hvor tyvene raskt finner dem. De har bare noen minutter til rådighet, og har ikke tid til å lete særlig godt. Jeg vil si at alarm begrenser hva tyvene får med seg. En kjempefordel, sier Huse til Tv 2 Nyhetene.

- Når alarmen går så skulle man tro at andre i nabolaget reagerer?

- Den ble jo revet ned veldig fort og folk reagerer ikke på slik, men vi bør nok være mer våken med hensyn til hva som skjer hos naboen, sier Huse.

Annonser lokker tyver

- Det er jo sånn at dersom en annonserer verdifulle gjenstander på nettet eller viser disse fram i boligannonser, så er det all grunn til å være på vakt, for sånt følger tyvene med på, sier Osland i FNH.