TV 2 har møtt en av pilotene som kan bli beordret til slike aksjoner.

Forbereder seg på å angripe Iran

Et F-15 jagerfly dekorert med en blå David-stjerne tar av fra Tel Nof-basen ikke langt fra Tel Aviv. Det er med disse flyene israelske piloter forbereder seg på å angripe Irans kjernefysiske anlegg.

TV 2 har møtt en av pilotene. Fornavnet hans er Doron. Det israelske flyvåpenet vil ikke at vi røper Dorons identitet, og han kan heller ikke si noe om angrepsplaner. Kanskje kjenner han ikke detaljene. Men TV 2 vet at Israel har planer for et angrep på Iran.

- F-15 er det flyet som har størst rekkevidde i det israelske flyvåpenet. Det kan nå så langt som nødvendig. Alle steder i regionen og litt lenger. Vi kan fly alle steder vi vil, sier Doron.

- Alle steder dere trenger å fly?

- Ja.

Iran en trussel

Irans nylig gjenvalgte president Mahmoud Ahmadinejad har gjentatte ganger gått ut med harde retoriske angrep på Israel. Når han samtidig forsyner Israels nærmeste fiender som Hizbollah og Hamas med våpen, opplever israelerne frykten for et kjernefysisk angrep fra et Iran med atomvåpen som svært virkelig.

Under sin tale i Tel Aviv sist helg, understreket Israels statsminister Benjamin Netanyahu at Iran utgjør en trussel, ikke bare mot Israel, men mot hele regionen og det internasjonale samfunnet. Iran er ikke lange flyturen unna, og har raketter som kan nå Israel. Derfor trener de israelske pilotene på å angripe Iran.

Det er litt vanskelig å snakke om disse tingene, sier Doron, men understreker: Det israelske flyvåpenet er klare til å utføre alle oppdrag de skal. Og så godt som vi kan.

Vil hindre at Iran utvikler atomvåpen

I 1981 bombet israelske fly Saddam Husseins kjernefysiske anlegg i Irak. Ifølge den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad, kan Iran ha atomvåpen om fem år. Et angrep vil skje lenge før Iran får denne muligheten. Det betyr at Barack Obamas ønske om først å forsøke å forhandle med Iran, må gi raske resultater.

Verken Israel eller det internasjonale samfunnet kan tillate seg å vente for lenge med å finne ut om Obamas kontroversielle plan om dialog med regimet i Iran, vil fungere, sier Daniel Diker, politisk analytiker.

Det har vært alle israelske regjeringers standpunkt at Israel ikke vil godta at Iran har atomvåpen.

Forsker tror på Obama

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), tror de som mener Obamas forhandlingslinje med Iran er feilslått, er fornøyd med gjenvalget av Mahmoud Ahmadinejad som president i Iran.

- Utenriksminister Avigdor Lieberman har sagt at Irans atomprogram er et regime-problem, og ikke et problem som knytter seg spesifikt til gjenvalget av Ahmadinejad siden det såpass bred enighet om oppslutningen om atomprogrammet i Iran. Men andre sier nå rett ut at de advarer verden mot å forhandle med Iran. De som mener Obamas politikk om dialog med Iran, gnir seg nå i hendene.

Men Lodgaard tror iranerne vil benytte seg av sjansen Obama nå gir for dialog:

- Det ble klart allerede i valgkampen. Alle kandidatene for forsøkt å presentere seg som den beste til å føre disse forhandlingene med USA. Men tidsmomentet er kritisk. Israel og Israels støttespillere i USA puster Obama i nakken, og vil at dette forhandlingsforsøket må bli kort for israelerne har ingen tro på at det vil lykkes, og de forbereder seg nå på å ta i bruk hardere lut.

Doron tror på israelsk slagkraft

Tilbake på øvingsbasen i Tel Nof i Israel innrømmer Doron at han er nervøs før oppdrag, men at han er klar til å utføre alle oppdrag den israelske hæren ber han gjennomføre.

- Under angrep i luften vet man ikke hva som vil skje. Vi føler både frykt og engstelse. Men det israelske luftvåpenet har vist sin overlegenhet hver gang.

- Hvis du blir beordret til å gjøre flyet klart og dra til Iran, ville du gjort det?

- Ja. Blir det nødvendig, gjør vi det.

Variert meny i Korrespondenten

Dette er en av sakene du kan se i denne ukens utgave av utenriksmagasinet Korrespondenten.

I ukens program får du også mer om bakgrunnen for de massive demonstrasjonene vi nå ser i Iran. I tillegg har en av våre reportere vært i Latvia, og sett på konsekvensene av den gigantiske hestekuren myndighetene i landet nå er i ferd med å gjennomføre for å få landet ut av finanskrisen.

Vår USA-korrespondent har dessuten besøkt eksilkubanere i Miami. Her støtter stadig flere president Obamas forsiktige tilnærming til kommunistregimet på Cuba.

Og i ukas videoblogg får du se hva som skjer bak kulissene når EU-toppene møtes i Brussel.

Hele programmet kan du se i videovinduet øverst i saken.