Frp's stortingsrepresentant, Kåre Fostervold, mener landbruket lettere får støtte fra Innovasjon Norge - enn gründere. (Foto: Montasje)
Frp's stortingsrepresentant, Kåre Fostervold, mener landbruket lettere får støtte fra Innovasjon Norge - enn gründere. (Foto: Montasje)

Frp: – Støtter bønder mer enn gründere

Stortingspolitiker kommer med et kraftig angrep på Innovasjon Norge

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mye vanskeligere for gründere å få ut midler fra Innovasjon Norge, enn det er for landbruket, sier stortingsrepresentant Kåre Fostervold (Frp). Et lite teknologifirma i Larvik er blant gründerbedriftene som ikke får støtte fra Innovasjon Norge.

I vinter fortalte TV2 Nyhetene om den lille bedriften MPA i Larvik, som gjennom de siste åtte årene har utviklet teknologien til en personlig GPS-alarm. Da hadde bedriften 200 brukere av den lille alarmen, som ser ut som en klokke. Alarmen var den eneste i sitt slag, med direkte oppkobling til den offentlige alarmsentralen.


På randen av konkurs

Men nå er det slutt. Flere års utvikling av alarmen har gjort at MPa står på randen av konkurs. Og etter et lån på drøye 600 000 kroner i 2005, får de ikke noe mer fra Innovasjon Norge enn et inkassovarsel. Nå har 200 brukere fått alarmene koblet ut.

– Brukerne har sitt alarmutstyr fortsatt, men vi kan ikke koble det opp før vi får finansiert dette videre, sier Henrik Gerner, daglig leder i Mobil Personalarm.

Har du tips om lignende saker, tips oss gjerne. Kontakt oss her.

Kommenterer ikke enkeltbeslutninger

– Det at noe er innovativt eller har et markedspotensial er ikke det eneste kriterier vi kan gå etter. Vi må også se på andre ting, som for eksempel økonomien i selskapet, sier Katinka Greve Leiner, kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge.

Stortingsrepresentant Kåre Fostervold, ( Frp ), Telemark. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

Stortingsrepresentant Kåre Fostervold (Frp) reagerer. Han kjenner Larvik-firmaet godt.

– Dette er nettopp et sånt prosjekt som Innovasjon Norge skal ta tak i. Innovasjon Norge skal stille der forretningsbankene ikke stiller opp, forteller han til TV 2 Nyhetene.

Regjeringen avviser

På TV2 Nyhetene på mandag sa BI-forsker Peder Inge Furseth at Innovasjon Norge bør legges ned – fordi det meste av pengene går til distriktsutvikling uten nytenkning. Men regjeringen avviser all kritikk:

– Nei, det er en veldig stor del av Innovasjon Norges penger som går til innovasjon, det er det ingen tvil om, sier statssekretær Øyvind Slåke (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet.

Hard kritikk av Riksrevisjonen

I november i fjor kom Riksrevisjonen med hard kritikk mot Innovasjon Norge. Der var konklusjonen at rundt halvparten av alle prosjektene organisasjonen har støttet, ikke er nyskapende i det hele tatt.

Av den andre halvparten av prosjektene, er det bare en mindre del som faktisk er nyskapende. Men også da avfeide regjeringen kritikken. Kanskje det ikke er så rart – for to år siden fikk olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Senterpartiet) 500 000 kroner i ren støtte fra Innovasjon Norge for å pusse opp fjøset sitt.

– Jeg opplever det som mye vanskeligere for gründere å få ut midler fra Innovasjon Norge, enn det er innenfor landbruket, sier Kåre Fostervold (Frp). – Det synes jeg er trist. De nyskapende, nytenkende ideene – det er jo de vi skal ha fram, sier han.