Revolusjonsgarden i Iran advarer folk om å blogge eller legge ut bilder og video som kan «skape spenning» i landet. (Foto: MARWAN NAAMANI/AFP)
Revolusjonsgarden i Iran advarer folk om å blogge eller legge ut bilder og video som kan «skape spenning» i landet. (Foto: MARWAN NAAMANI/AFP)

Iran advarer bloggere

Må fjerne materiale på internett som kan «skape spenning».

Den mektigste militærstyrken i Iran, Revolusjonsgarden, advarer nettmedier og bloggere om å dekke bråket som har oppstått i landet i etterkant av valget.

- Iranske nettmedier og bloggere må fjerne innhold som kan «skape spenning» eller ta de rettslige konsekvensene, heter det i en uttalelse fra Revolusjonsgarden ifølge nyhetsbyrået AP.

Første uttalelse

Dette er militærstyrkens første offentlige uttalelse etter at det brøt ut uro i Teheran i etterkant av valget forrige fredag. Revolusjonsgarden svarer direkte til Irans øverste åndelige leder ayatollah Ali Khamenei.

Blogger og nettmedier som Facebook, YouTube og Twitter har gitt iranske borgere mulighet til å kommunisere med omverdenen om den spente situasjonen i landet etter valget.

Tirsdag fikk utenlandske journalister i Iran beskjed fra Kulturminesteriet at pressekortene deres var ugyldig. Det betyr i praksis at alle utenlandske journalister er pålagt husarrest.

Les også: Journalister må forlate Iran

- Vi har fått beskjed om at vi blir slått og arrestert dersom vi bryter forbudet, sier TV 2-reporter Gry Winther på telefon fra Teheran.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa tirsdag at UD ser svært alvorlig på situasjonen i Iran.

Er du i Iran eller kjenner du noen som er i landet? Kontakt oss på mail nettdesk@tv2.no eller 02255.

Ettersom utenlandske journalister har fått arbeidsforbud betyr det at de eneste bildene som offisielt kommer ut fra landet er bilder fra statlige tv-kanaler. Tirsdag kom det bilder av store folkemengder som deltok i en demonstrasjon til støtte for den som ble utpekt som vinner av valget, sittende president Mahmoud Ahmadinejad.

- Studenter angrepet

Likevel fortsetter det å komme bilder og videoer av de blodige sammenstøtene som blir lagt ut på nettet av privatpersoner. Et eksempel er Saeed Valadbaygi som har publisert flere videoer på sin blogg som angivelig skal være fra Isfahan University, der studenter som protesterte ble angrepet av spesialstyrker.

Du kan se videoen under (Vi gjør oppmerksom på sterke bilder).

Mandag annonserte Twitter at de, på oppfordring fra deres brukere, ville utsette et planlagt vedlikeholdsarbeid på sidene deres så brukere i Iran kunne fortsette å sende meldinger ut av landet og til hverandre.

Myndighetene i Iran har i tiden etter valget sperret telefonlinjer og flere internettsider, men flere benytter seg av tjenester med utenlandske servere for å få tilgang til nettsider som Facebook og Twitter.

Les også: Twitter hjelper Irans demonstranter

Og fortsatt er det #IranElection som er det mest brukte emnet i meldingene som sendes ut på Twitter. Ifølge meldinger på nettstedet er det planlagt nye demonstrasjoner onsdag ettermiddag lokal tid.

Følg TV 2 Nyhetene på Twitter