Iran, Gry Winther (Foto: Scanpix)
Iran, Gry Winther (Foto: Scanpix)
Gry Winther
Gry Winther

Journalister må forlate Iran

Norske journalister er fratatt pressekort og får ikke visum til Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi har fått beskjed fra Informasjons- og kulturdepartementet om at pressekortene våre er kansellert fra i dag klokken 12. Det betyr at ingen av oss har lov til å jobbe eller filme ute, forteller TV 2s reporter i Teheran, Gry Winther.

Se privat opptak fra opprøret nederst i saken

Kan bli arrestert

Hun oppholdt seg tirsdag ettermiddag på den norske ambassaden, som har fått bekreftet opplysningen. Ifølge det iranske Informasjons- og kulturdepartementet, er formålet med pressenekten å beskytte journalistene, i det blir satt inn spesialstyrker for å roe ned demonstrantene.

- Vi har fått beskjed om at vi blir slått og arrestert dersom vi bryter forbudet, sier TV 2-reporteren. Hun har selv visum frem til 18. juni, og satser på å bli i landet frem til da. Hun kan rapportere hjem over telefon, men kan ikke filme eller intervjue i gatene og på offentlige steder. Det kommer også meldinger om at myndighetene fjerner parabol- og satelittantenner.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor nrk.no at norske journalister må forlate Iran.

- Vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

LES OGSÅ: Twitter hjelper Irans demonstranter

Syv drept

Presidentkandidat Mir Houssein Mousavi, som ifølge de første opptellingene tapte valget mot sittende president Mahmoud Ahmadinejad, har bedt tilhengere om å avstå fra demonstrasjoner

Mousavi-tilhengere krever ny opptelling.   (Foto: Ap/SCANPIX, © BC JW**LON**)
Mousavi-tilhengere krever ny opptelling. (Foto: Ap/SCANPIX, © BC JW**LON**)
i dag fordi han frykter voldelige opptøyer. Syv mennesker er bekreftet drept etter de omfattende demonstrasjonene mandag kveld.

Flere hundre tusen mennesker samlet seg da for å kreve at stemmene fra valget blir opptelt på nytt. Også tilhengerne til president Ahmadinejad inntok gatene.

Mousavi har sendt inn en formell klage på opptellingen i flere regioner.

Vokterrådet i Iran har bestemt at de omstridte stemmesedlene skal telles igjen.