SKUTT: Imran Saber ble skutt ved 20 tiden søndag kveld. Politiet beskriver ham som multikriminell.
SKUTT: Imran Saber ble skutt ved 20 tiden søndag kveld. Politiet beskriver ham som multikriminell.
saber
saber

Toska-venn hjalp politiet i Munchsaken

Politiet fikk hjelp av David Toskas høyre hånd for å få tilbake Madonna og Skrik.

22. august 2004 ble de verdenskjente Munch-maleriene Skrik og Madonna stjålet fra Munchmuseet i Oslo av bevæpnede menn. To år senere kom bildene til rette.

Dette skjedde etter at politiet hadde inngått en avtale med kriminelle for å få bildene tilbake. Men hvem politiet forhandlet med og hva som står i avtalen er hemmelig.

Vil se avtalen

Bjørn Hoen står tiltalt i lagmannsretten for å ha planlagt Munch-ranet. Han har flere ganger krevd å få se den hemmelige avtalen. Hoen mener han er blitt ofret, mens hjernene bak ranet har gått fri.

TV 2 kan avsløre innholdet i et hemmelig dokument hvor det står at politiet fikk hjelp av David Toskas høyre hånd for å få bildene tilbake. Mannen som politiet inngikk avtale med heter Imran Saber, også kjent som Skrue i det kriminelle miljøet.

LES OGSÅ: Dette er Imran Saber

"Hensyn til liv og helse"

Advokat Geir Moldegård-Eriksen ble oppnevnt som anonym forsvarer da Høyesterett skulle avgjøre om de tiltale i saken skulle få se avtalen. I et dokument han har skrevet støtter han politiets vurdering om at Imran Sabers navn måtte holdes hemmelig av hensyn til liv og helse.

"Imran Saber vil se det som et løftebrudd fra politiets side om hans rolle skulle bli kjent. Politiet vurderer det selv slik at det er stor sannsynlighet for at han vil ramme aktører i politi/påtalemyndighet om hans rolle i saken blir kjent. Jeg har lagt vekt på at han flere ganger har blitt dømt for vold også mot offentlige tjenestemenn og at han er anmeldt en rekke ganger for overtredelse av våpenloven og trusler".

Moldegård-Eriksen vil ikke kommentere disse opplysningene overfor TV 2.

- Beklager. Jeg kan ikke kommentere denne saken overhodet.

Hvorfor ikke det?

- Jeg er undergitt veldig streng taushetsplikt, sier Moldegård-Eriksen.

Heller ikke Oslo-politiet eller statsadvokaten vil snakke med Tv 2.

- Nei, jeg har ikke lyst til å si noe om dette. Det ligger en avgjørelse om tilbakehold av dokumenter og det forholder jeg meg til, sier Geir Evanger.

Ordknapp forsvarer

Advokat Morten Furuholmen, som forsvarer Bjørn Hoen og flere ganger har krevd å få se avtalen, var ordknapp da TV 2 fortalte han om dokumentet vi har fått tilgang til.

- Jeg kan ikke kommentere det som står her. Men et viktig argument er at deler av dokumentet allerede kjent. Da er jo hensynet og begrunnelsen borte, sier Furuholmen. Han krevde i dag nok en gang innsyn som viser at politiet forhandlet med Imran Saber.

Dusøravtale med kommunen

Våren 2007 ble det avholdt topphemmelige møter mellom Oslo Kommune og politiet. Daværende ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) og tidligere finansbyråd André Søylen (H) ble bedt om å doble dusøren fra 2 til 4 millioner. Tidligere leder av seksjonen for organisert kriminalitet, Iver Stensrud vil ikke kommentere dette.

TV 2 har sett bilag som beviser at Oslo kommune har overført 4 millioner kroner av skattebetalernes penger til politiet.

- Det er ikke en ønskesituasjon at disse pengene kan havne i hendene på kriminelle. Men fra kommunens side var vi ferdig med denne saken da vi betalte ut dusøren til politiet, sier nåværende finansbyråd Stian Berger Røsland (H) til TV 2.

Se videoinnslag under

322896