Jørstadmoen militærleir FK KKIS der Kripos nå etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste for å ulovlig ha overvåket flere politikere, blant annet statsministeren.  (Foto: Kristoffer Øverli Andersen/SCANPIX)
Jørstadmoen militærleir FK KKIS der Kripos nå etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste for å ulovlig ha overvåket flere politikere, blant annet statsministeren. (Foto: Kristoffer Øverli Andersen/SCANPIX)

FOST siktet for ulovlig overvåking

Kripos bekrefter at Forsvarets sikkerhetstjeneste er siktet i overvåkingssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FOST er siktet for ulovlig overvåking. Politiadvokat Håvard Kampen i Kripos sier til TV 2 at siktelsen ble tatt ut 2. juni. FOST er siktet for ulovlig å ha skaffet tilgang til data.

- Det er ikke noe nytt i saken. Før vi gikk inn på Jørstadmoen, fikk vi en ransakingsbeslutning, sier statsadvokat Petter Mandt i Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2 Nyhetene.

Ingen personer er siktet

- Når vi ransker, så får vi en ransakingsbeslutning, og da er også noen siktet. I dette tilfellet er det FOST som er siktet for brudd på straffelovens § 145, annet ledd, sier statsadvokaten.

I paragrafen heter det blant annet: «...den som uberettiget skaffer seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske hjelpemidler (...) straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller begge deler.»

Mandt opplyser videre at ingen personer så langt er siktet i saken.

- Den videre etterforskningen vil vise om det har foregått noe straffbart og om noen eventtuelt kan stilles strafferettslig ansvarlig, sier Mandt.

Overvåket Stoltenberg

TV 2 avslørte onsdag at Forsvarets sikkerhetstjeneste etterforskes av Kriposfor ulovlig overvåkning av statsministeren og flere departementer.

Fredag ble det kjent at også kongehuset kan ha blitt overvåket og at politiet etterforsker saken.

SORG: Jens Stoltenberg tok i mot dødsbudkapet fra Afghanistan med sorg, men sier at han visste at oppdraget ikke var ufarlig. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

- Jeg vet ikke mer enn dere.Vi får se hva politiet kommer fram til, sier kongen til P4 fredag.

Har ansvaret for datasikkerheten

Forsvarets Sikkerhetstjenste har blitt landets fjerde hemmelige tjeneste. Den har vokst frem i stillhet og har i dag rundt 100 ansatte.

FOST har ansvaret for datasikkerheten i Forsvaret og for å sørge for at verken sensitiv og hemmeligstemplet informasjon kommer på avveie, eller at andre lands etterretningstjenester klarer å bryte seg inn på Forsvarets nett.

- Skal ikke overvåke innhold

- (FOST) skal monitorere datatrafikken, men har ikke lov til å overvåke innhold, for eksempel lese epost, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til TV 2 Nyhetene torsdag.

Strøm-Erichsen sier hun ble informert om saken for et par uker siden, og at hun da umiddelbart informerte statsminister Jens Stoltenberg.

Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet sier at overvåkning av den typen som nå etterforskes, aldri ville blitt godkjent av politiske myndigheter.

Artikkelen utvides.