Forsvarsminister Anne Grete Strøm Erichsen (Foto: Scanpix)
Forsvarsminister Anne Grete Strøm Erichsen (Foto: Scanpix)

Strøm-Erichsen: - FOST har ikke lov til å overvåke innhold

Forsvarsministeren vil avklare om Forsvarets sikkerhetstjeneste har gått ut over sine fullmakter.

- De (FOST) skal monitorere datatrafikken, men har ikke lov til å overvåke innhold, for eksempel lese epost, sier forsvarsministeren på vei inn i Natos hovedkvarter i Brussel til TV 2 Nyhetene.

Her skal hun følge et to dager langt forsvarsministermøte.

Briefet i dag

Hun ble briefet om saken i ambassadørens bil som hentet henne på flyplassen i Brussel. I rundt 15 minutter sto bilen parkert ved inngangen til Nato-hovedkvarteret, mens Strøm-Erichsen var opptatt i telefonen.

Flere sikkerhetsvakter nærmet seg bilen for å sjekke hvorfor den sto parkert rett innenfor sikkerhetssperringene.

Da Strøm-Erichsen møtte en gruppe norske journalister ba hun om en times utsettelse for å gi de første kommentarene til saken som TV 2 Nyhetene avslørte klokka 21 i går kveld.

- Hvordan ble du kjent med saken?

- Det vil jeg ikke gå inn på, sier Strøm Erichsen.

Hun ville heller ikke si hvor mange departementer som har vært knyttet til datanettet som følges av Forsvarets sikkerhetstjeneste.

Les også: Stoltenberg: - Politiet må undersøke hva som har skjedd

Arbeidet med saken lenge

Hun sier departementet i lengre tid har jobbet med instruksen og oppgavene til Forsvarets sikkerhetstjeneste. Strøm-Erichsen sier hun ble informert om saken for et par uker siden, og at hun da umiddelbart informerte statsminister Jens Stoltenberg.

- Forsvarets sikkerhetstjeneste er ingen hemmelig tjeneste. Den har en oppgave som landets største klareringsmyndighet i tillegg til jobbe forebyggende med datasikkerhet. Den kan ikke gå inn på personovervåking, drive telefonavlytting eller lese epost, sier ministeren.

Forsvarsministeren vil holde en ny pressebriefing i Brussel rundt klokka 16.

Se TV 2s avsløring av overvåkingen her:

322125