Marte Hansen (Foto: TV 2)
Marte Hansen (Foto: TV 2)
Skolen svikter smartinger
Skolen svikter smartinger

Skolen svikter smartinger

Flinke elever får ikke oppfølging i norsk skole.

De siste åra har velstående Norge måttet finne seg i å lese nedslående målinger, f.eks. når Pisa-undersøkelsen har blitt presentert. Vi har tapt for land som ligger atskillig lenger ned på inntektslista, og som ligger langt etter målt i ressursbruk i skolen.

Flinke blir hjelpelærere

Som du kan se i Lørdagsmagasinet kl. 18:45 mente 18-årige Marte Hansen fra Larvik at de flinkeste ikke får den oppfølgingen de trenger for å bli enda dyktigere. Mattenerden ved Thor Heyerdahl videregående skole opplevde på grunnskolen at hun stadig måtte hjelpe til som "hjelpelærer", og at de svakeste fikk mest bistand.

Russ med universitetseksamen

I dag er Marte den første eleven ved videregående skole som også har lest matematikk samtidig ved NTNU. En bragd av en 18-åring, som altså har tatt to utdanningsløp parallelt. Nesten på egen hånd, med litt hjelp av en lærer ved skolen i Larvik og takket være nettundervisning fra Universitetet i Trondheim.

Marte besto grunnkurs i analyse ved NTNU. Midt oppe i russefeiring og avslutning av tre års videregående skolegang. Nå ser den målbevisste unge kvinnen fram til å begynne på sivilingeniørstudier med fagene matte og fysikk. Hun sier at grunnskoleundervisningen i realfag ble for slapp.

Fikk du hjelpen du trengte?

Hva er din erfaring fra ditt eget skoleløp? Kan det være at Norge dyrker skitalenter men ikke talltalenter? Ser vi opp til de beste fotballspillerne men ikke mattenerdene?

Etterutdanner lærere

Det er langt fra bare Marte som har vært enestående på Thor Heyerdahl videregående skole. De siste åra har skolen hatt sine beste realfagselever noensinne. Kanskje tyder det på at Norge har fått fart på undervisningen innen realfag.

Inderøy videregående skole i Nord-Trøndelag tar nå samme grep som Marte Hansen tok på egen hånd da hun klarte å starte universitetsstudier ved siden av. Inderøy har bestemt seg for å være et skritt foran, og etterutdanner nå lærere slik at de smarteste matteelevene får følge grunnkurs ved NTNU neste år.

Hva mener du, er velferdsnasjonen Norge på vei opp i det sjiktet vi skal være?

Skriv din kommentar under.