Talibanere i Herat, Afghanistan, mars 2009. (Foto: Jalil Rezayee)
Talibanere i Herat, Afghanistan, mars 2009. (Foto: Jalil Rezayee)

Over 30 talibanere fikk opphold i Norge

33 afghanere som sier de har tilknytning til Taliban har fått opphold på humanitært grunnlag.

Blant dem er både en bøddel og en torturist.

En redegjørelse fra ankeinstansen UNE til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) viser at 33 personer som opplyste at de hadde ulik tilknytning til Taliban, fikk opphold i Norge i 2008 og 2009.

Tallet er mye høyere enn det som tidligere har kommet fram.

I slutten av mai skrev Aftenposten at minst sju talibanmedlemmer hadde fått opphold. Dette tallet kom fram etter en gjennomgang av over 100 Afghanistan-saker.

Asylsøkerne opplyste at de hadde utført svært forskjellige arbeidsoppgaver for Taliban, alt fra å være bøddel, torturist og angiver til å være soldat, kokk og sjåfør.

En mann la fram en dødsdom for norske utlendingsmyndigheter for å ha utrettet terrorhandlinger for Taliban, skriver Aftenposten.

Ble med i Jehovas vitner

Utlendingsdirektoratet (UDI) mente asylsøkerne ikke hadde krav på å få bli i Norge, men Utlendingsnemnda (UNE) overprøvde UDI og ga dem opphold på humanitært grunnlag med henvisning til at de kun hadde tilknytning til ustabile områder i Afghanistan.

Fire asylsøkere som oppga tilknytning til Taliban, valgte å konvertere til kristendommen. Dermed fikk de opphold.

En afghaner opplyste at han hadde vært fengslet fordi familien ble anklaget for å støtte Taliban. Etter å ha fått avslag på opphold fra UDI, gikk han til Jehovas vitner. Senere lot han seg døpe i kirken.

«Klageren opplyste at han ikke hadde hatt en dypere muslimsk tro,» skriver UNE i kjennelsen og ga mannen opphold.

«Naivt og dumsnilt»

Siv Jensen i Fremskrittspartiet mener at talibanmedlemmene nærmest er blitt premiert med opphold av utlendingsforvaltningen.

- Det føyer seg inn i rekken av en naiv og dumsnill politikk fra norske myndigheter gjennom lang tid, sa Siv Jensen til TV 2 Nyhetskanalen da nyheten ble kjent.

Avsløringen av at flere talibanmedlemmer har fått opphold i Norge førte til at arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen ble hasteinnkalt til Stortingets spørretime.

- Personer som mistenkes for det, skal straffeforfølges i Norge. Om personer risikerer forfølgelse i Afghanistan, betyr ikke det at de uten videre får beskyttelse i Norge, svarte Andersen i spørretimen.

(TV 2/NTB)