I 2007 ble Espen Lie og Omega Group etterforsket for drap, men politiet fikk ikke bekreftet at det hadde forekommet drap på irakere. (Foto: TV 2)
I 2007 ble Espen Lie og Omega Group etterforsket for drap, men politiet fikk ikke bekreftet at det hadde forekommet drap på irakere. (Foto: TV 2)

Anmelder Espen Lie for 132 drap

Stortingspolitiker rystet over Espen Lies historier fra jobben som leiesoldat.

I Lørdagsmagasinet forrige uke fortalte Espen Lie at han har jobbet som leiesoldat i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten. I programmet hevdet den profilerte pengeinnkreveren at han kan ha så mange som 132 liv på samvittigheten. To av de drepte var barn.

Anmelder Lie

Stortingsrepresentant Thomas Breen (Ap) er sjokkert over Lies utspill.

- Jeg blir veldig rystet når jeg ser en norsk statsborger stå på tv i beste sendetid og omtale 132 drap, som han selv angivelig har begått, med et skuldertrekk, sier Breen som er medlem i justiskomiteen på Stortinget.

Les mer: Espen Lie kan ha drept 132

Han mener at politiet bør etterforske saken, og har derfor anmeldt Espen Lie for 132 drap og mulige krigsforbrytelser.

Kan påvirke andre

Stortingsrepresentanten frykter at unge menn vil la seg friste til å gå i Espen Lies fotspor som leiesoldat.

- En del unge gutter synes at Espen Lie er en helt. Og jeg frykter også at det brer seg en oppfatning blant denne gruppen unge menn om at det er enkelt og glamorøst å dra rundt i verden som leiesoldat. Det er det ikke, mener Breen.

Thomas Breen anmelder Espen Lie for drap og mulige krigsforbrytelser. (Foto: TV 2)
Han sier til TV 2 Nyhetene at han er provosert over at en nordmann står frem i bar overkropp og viser alle skadene han har fra leiesoldatvirksomhet, og etterlyser debatt rundt Lies yrke.

- Bør Espen Lie settes bak lås og slå?

- Det tar jeg ikke stilling til. Jeg håper politiet tar tak i anmeldelsen og det Espen Lie selv sier i intervjuet, sier Breen.

Samarbeider ikke

Espen Lie mener han ikke har noe å frykte i en eventuell etterforskning, og mener Breens anmeldelse bare er politikk. Han sier til TV 2 Nyhetene at han ikke ønsker å samarbeide med politiet under en eventuell etterforskning.

- Jeg har aldri samarbeidet med politiet før og kommer ikke til å gjøre det nå heller. De får etterforske det de skal gjøre, så skal jeg svare for det som måtte komme opp.

- Har du virkelig tatt over hundre menneskeliv?

- Slik som situasjonen er nå, svarer jeg ikke på det, sier Lie. Han innrømmer at han skjønner at folk reagerer. Samtidig hevder han at alle livene han har tatt har skjedd som krigshandlinger. Men han vil ikke fortelle når han tok liv sist.

- Vil du oppfordre dine barn til å gå den yrkesveien du har gått?

- Nei, det vil jeg ikke. Jeg har en sønn som har vært i både Kosovo og Afghanistan i de norske styrkene, og sett og opplevd en del ting der. Han går definitivt ikke videre.