Ola Borten Moe.  (Foto: Svein Ove Ekornesvåg/SCANPIX)
Ola Borten Moe. (Foto: Svein Ove Ekornesvåg/SCANPIX)

Tror færre vil bli politikere etter pensjonsendring

SP-topp tror det går utover rekrutteringen til Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingets pensjonsutvalg foreslo mandag å kutte kraftig i de gullkantede pensjonsordningene for stortingspolitikere. Det er Ola Borten Moe (Sp) sterkt kritisk til.

- For dårlig

- Jeg synes den foreslåtte endringen er for dårlig. Jeg synes den nedgraderer både status og betydningen av det å være folkevalgt og det å være rikspolitiker, sier stortingsrepresentant Ola Borten Moe til TV 2 Nyhetene.

Borten Moe erkjenner at dagens ordning har vært lukrativ, men viser til at den foreslåtte ordningen for stortingsrepresentanter er dårligere enn den offentlige tjenestepensjonsordningen som partene i det offentlige lønnsoppgjøret ble enige om i forrige uke.

- Dagens ordning er for god. Samtidig mener jeg vi må være tydelig på at det er forskjell på det å være stortingsrepresentant uten stillingsvern og det å være statsansatt. Det er viktig å holde oss med ordninger som gjør det attraktivt for alle å gå inn og ta posisjoner i rikspolitikken, sier han.

Må være statsminister i 48 år

I dag får representantene full pensjon etter 12 år. Den nye ordningen krever minst 30 års fartstid på Stortinget.

- Den opptjeningstiden man nå legger seg på, er så lang at det er ingen stortingspolitikere som sitter i dag har sittet lenge nok til å ha full opptjening. For statsministeren å skulle få like god opptjening i fremtiden som i dag vil innebære at han må være statsminister i over 48 år. Det mener jeg er klart urimelig. Jeg ser tydelig behovet for en reformasjon av Stortingets pensjonsordning, det skulle bare mangle, men man må ikke hoppe fra ene grøfta med for kort opptjening til den andre grøfta der man har for alt lang opptjening og altfor dårlige ordninger, sier Borten Moe.

Han mener den nye pensjonsordningen vil skape problemer både for rekruttering og sirkulasjon.

- Den mer langsiktig konsekvensen tror jeg er todelt: På den ene siden blir det vanskeligere å rekruttere fordi betingelsene er dårligere. På den andre siden blir det vanskeligere å få sirkulasjon. Rett og slett fordi det blir svært viktig for folk å sitte lenge. Jeg tror det har en egenverdi med sirkulasjon på Stortinget. Det at det er nye som får prøvd seg, og at andre folk hele tiden kommer inn, sier Borten Moe til TV 2.