Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Solhjell vil sende elever på gangen

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) vil endre loven slik at lærere kan bortvise elever fra undervisningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet om lærere kan stenge døra for elever som bråker i timen eller kommer for sent til undervisning har vakt debatt.

Kun rekor kan bortvise elever

I dagens lovverk er det bare rektor som har myndighet til å bortvise elever fra undervisning. Kunnskapsministeren foreslår nå at rektor kan delegere denne myndigheten til læreren.

Faglærer kan utestenge eleven fra undervisning i inntil én dag, ifølge forslaget.

– Vi har fått fullt gjennomslag, sier stortingsrepresentant Inger Enger (Sp) til Gudbrandsdølen Dagningen. Enger har vært initiativtaker i saken som hadde utspring i Gausdal videregående skole sist høst.

Ble henvist til biblioteket ved forsentkomming

Ved Gausdal videregående skole ble alle elever som kom for sent til timen henvist til biblioteket, hvor de ble fulgt opp av en miljøarbeider. Elevorganisasjonen mente at elevene ikke fikk fullgod undervisning, og ba Fylkesmannen i Oppland vurdere om tiltaket var lovlig.

Fylkesmannen mente dette var i orden fordi det ikke var å regne som straff. Saken gikk videre til Utdanningsdirektoratet, som kom til motsatt konklusjon. De slo fast at bortvisning fra undervisning var i strid med opplæringsloven.

(©NTB)