I 2007 ble Espen Lie og Omega Group etterforsket for drap, men politiet fikk ikke bekreftet at det hadde forekommet drap på irakere. (Foto: TV 2)
I 2007 ble Espen Lie og Omega Group etterforsket for drap, men politiet fikk ikke bekreftet at det hadde forekommet drap på irakere. (Foto: TV 2)

Espen Lie kan ha drept 132

Han var leiesoldat i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten fra 70- til 90-tallet.

Nå prøver Espen Lie å koble av ved arrangere fisketurer. Han trives best i Gaula, der har han tatt laks på 10,5 kilo.

- Å gå ut i bushen eller skogen og kunne kose seg og slappe av det var ganske mye verdt da for meg. Da kan man la tankene løpe litt fritt, sier Lie.

Etter at han begynte med fiske, forsvant marerittene. De kom da Lie var leiesoldat på fra 70- til 90-tallet i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten. Der var jobben å drepe, hvis oppdragsgiveren, statlig eller privat, var truet.

- Bare en motstander

Lie vil helst ikke tenke på hvor mange liv han har på samvittigheten:

- Det er 117 eller 132 som jeg da mener tilfaller meg, men det kan være kameraten ved siden av som også har vært med på noen av dem, forteller Lie.

- Hvor mange av de har da vært barn i den forstand at de er under 18 år?

- Det har vært eksakt to stykker. Når et mål dukker opp, vurderer du aldri alderen; han er bare en motstander, sier han.

Begynte å stamme

- Kan du forsvare drap?

- Når jeg tenker på drap, er det noe som foregår her hjemme: En mann skyter kona si eller en som stikker ned kameraten sin. Det her kaller jeg en krigssituasjon, sier Lie.

- Og så sier du at det kommer en reaksjon. Ikke da, men etterpå. Hvordan reagerer du da?

- Jeg begynte å stamme, og hadde mye taleproblemer. Du blir syk, kvalm og du føler deg uvel. Der og da er det såpass heftig eller så pass vondt både psykisk og fysisk, at du akkurat i det øyeblikket kunne tenke deg å bare blitt borte, forklarer den tidligere leiesoldaten.

Tror penger ville løst Kongo-fanger

Lie mener de to nordmennene som nå er fengslet i Kongo, skulle vært hjemme for lengst.

- Jeg tror de tilhører en større organisasjon, og at de et eller annet sted sitter og følger med som da egentlig burde ha vært der og gjort den redningsjobben. Jeg tror de sitter i Norge, mener 54-åringen.

Han mener penger kunne løst saken fort.

- Ja, absolutt. Afrika generelt sett er gjennomkorrupt. Kroner og øre kunne løst saken kanskje i løpet av første eller andre uka, forteller han.

Nå er det gått en måned, og nordmennene venter på en rettssak.

- Ingen torpedo

Målet er å sikre sine tre sønner økonomisk, og da er det ikke nok å arrangere fisketurer utenfor Florida

Under finanskrisen er det pengeinnkreving som gir inntekter.

- Av dem som vet hvem jeg, liker halvparten meg ikke. Og den halvparten skylder meg penger, sier Lie og ler.

54-åringen anslår selv at han i årenes løp har krevd inn rundt 100 millioner for kunder, uten å knuse en eneste kneskål.

- Jeg er ikke en torpedo. De gangene jeg har kommet i slagsmål, har noen enten fysisk eller med våpen gått på løs meg.

Journalistjobbing

For vold og medvirkning her hjemme ble han dømt til sju måneders fengsel. Han er ikke straffeforfulgt utenlands.

- Hadde jeg visst det jeg vet i dag og hatt muligheten, så kan det hende jeg hadde vært journalist nede i et konfliktfylt sted, og gjort opptak og de tingene der. Det er også en form for adrenalinkick, i utgangspunktet noe tryggere enn det vi var, forteller han.