PÅ 200 METER: Denne kongekrabba ble fisket utenfor Bergen. (Foto: TV 2)
PÅ 200 METER: Denne kongekrabba ble fisket utenfor Bergen. (Foto: TV 2)

Fikk kongekrabbe ved Bergen

Fiskedirektoratet mistenker at den er satt ut, og anser det i så fall som alvorlig naturkriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fisker Trond Sangolt fisket kongekrabben fredag kveld. Krabben ble tatt på cirka 200 meters dyp. Den er nå levert til Havforskningsinstituttet.

- Alvorlig naturkriminalitiet

Ingen har noen gang observert kongekrabbe så langt sør, og det er ikke trolig at krabben skal ha kommet seg så langt sørover uten å bevisst bli holdt i live.

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Jan Sundet sier det mest nærliggende å tro er at noen har sluppet den ut der.

- Vi kan ikke tillegge folk motiver, men det er vanskelig for oss å tenke oss noen annen grunn til at en krabbe kan dukke opp så mye lenger sør enn resten av bestanden, sier Sundet til tv2nyhetene.no.

- Vi vil betrakte dette som alvorlig naturkriminalitet. Det er ikke ønskelig å introdusere nye arter der de ikke naturlig hører hjemme. Vi vet fra Finnmark, at krabben har effekt på bunnfaunaen, økosystemet blir forstyrret, men det tar lang tid å finne ut hvor dramatisk konsekvensen er, sier Sundet.

Hannkrabbe

Sundet sier han tror de fleste fiskere og andre skjønner hvor alvorlig det er å sette ut fremmede arter i et økosystem. De første rapportene som ble meldt til Havforsknigsinstituttet var at krabben som ble funnet var en hunnkrabbe med egg.

- Det viste seg ved nærmere undersøkelser at krabben var en hannkrabbe. Det er atskillig bedre enn en hunnkrabbe med egg med tanke på eventuell forplantning.

Det er usikkert om krabben i det hele tatt kan overleve eller forplante seg i farvannene så langt sør.

- Ta bilde!

Havforskningsinstituttet tror ikke de vil finne ut hvordan krabben har endt opp utenfor Bergen, men oppfordrer fiskere og andre som kommer over det de tror kan være kongekrabber, å sende inn bilder.

- Vi er mest opptatt av å få registrert funn. Det er viktig at de som tar opp det de tror kan være kongekrabbe tar bilder og sender inn til oss. Det er ofte trollkrabbe som finnes naturlig i dette økosystemet, men det er viktig å kartlegge eventuelle kongekrabber, sier Sundet.

Introdusert på 60-tallet

Kongekrabben ble introdusert til Barentshavet fra Det fjerne østen på 1960-tallet. Den har spredd seg til områder i hele det sørlige Barentshavet, og finnes lags kysten av Finnmark og Nord-Troms.

- Den sprer seg stadig sørover, men vi har satt i gang tiltak for å begrense spredningen. - Målsettingen er å hindre videre spredning, men dette klarer vi ikke fullstendig, sier Sundet.

Det er ulike meninger om kongekrabbens verdi for Norge. En introdusert art kan skade økosystemet, og dermed kostnader i det lange løp, men fangstverdien for kongekrabbe i Nord-Norge var i 2008 beregnet til 110 millioner kroner.