fanny (Foto: Privat)
fanny (Foto: Privat)

Fanny blir syk av melk

Allergi mot kumelk er den vanligste matvareallergien blant norske barn de første leveårene. Likevel introduserer vi kumelk tidlig.

Fanny (4) sovnet ofte i barnehagen, hadde vondt i magen og diare. Da familien kuttet ut kumelk i kostholdet hennes, forsvant symptomene.

Melk og matvarer som inneholder melk er en viktig del av det norske kostholdet, spesielt i barnealder. Samtidig er allergi mot kumelk er en vanlig sykdom i de første leveårene.

Kumelk inneholder mer enn 20 forskjellige proteiner (eggehvitestoffer). Ved allergi reagerer barnet på et eller flere av disse og det skapes en allergireaksjon.

Symptomer

Barn kan reagere forskjellig på melk. For noen er symptomene lette og ufarlige, mens for andre vil selv små mengder melk føre til en kraftig allergisk reaksjon.

Plager og smerter fra mage- og tarmsystemet, som løs mage, er vanlig . Eksem og utslett på huden er vanligst hos små barn, mens hovne slimhinner og pustebesvær er mer sjeldent.

Andre reaksjoner på melk

Mange opplever at de reager på melk selv om tester ikke kan påvise en allergi, dette omtales som melkeproteinintoleranse og må ikke forveksles med laktoseintoleranse som er overfølsomhet overfor melkesukker.

Les mer: Norges astma- og allergiforbund

Vokser det av seg

De aller fleste barn som får påvist melkeallergi utvikler en toleranse , og de fleste vil tåle melk igjen ved 3-årsalder.

Her lager Fanny melkefrimuffins sammen med venninnene og Wenche!

320136 320137