KJØPES AV ARABERE: Notts County kan håpe på lysere tider etter at det går mot oppkjøp av klubben. (Foto: TV 2/)
KJØPES AV ARABERE: Notts County kan håpe på lysere tider etter at det går mot oppkjøp av klubben. (Foto: TV 2/)

Notts County på vei ut av dødsskyggens dal

Gladhistorie for de som fortsatt husker Notts County.

De er verdens eldste profesjonelle fotballklubb, men etter nedrykket fra 1. divisjon, som da var øverste nivå i England, i 1992 har det gått bare gått én vei med Notts County.

Nedover.

For øyeblikket befinner de virkelige «Magpies» seg på nivå fire i England, League Two.

Kjøpes av arabere
Der gjør de det ikke engang godt - laget ble nummer seks, fra bunnen, denne sesongen.

Men nå går det mot lysere tider for alle trofaste Notts County-supportere. Klubben er den foreløpig siste som overtas av arabiske millardærer.

Klubben offentliggjorde på sine nettsider at Munto Finance Ltd., et finansselskap basert i Midtøsten, skal overta styringen av klubben.

Styret går for salg
Nå gjenstår det bare at klubbens aksjonærer godtar oppkjøpet før millionene kan strømme inn og klubben starte klatringen oppover i divisjonssystemet igjen.

- På et ekstraordinært styremøte tirsdag kveld, diskuterte styret forslaget fra Munto som også inneholdt dokumentasjon på finansene. Et samlet styre gikk inn for å anbefale aksjeholderne å akseptere forslaget, sier Notts Countys styreformann John Armstrong-Holmes.

- Fornuftig kjøp
Han forklarte også hvorfor araberne ønsker å gå inn i en klubb i de lavere divisjonene i stedet for en Premier League-klubb med bedre sjanser for rask sukséss.

- Manchester United har sikkert ti milliarder kroner i gjeld. Liverpool har tre milliarder nå og får tre milliarder til med bygging av nytt stadion. Ser du på Notts Countys forhold i stedet, er forholdene mye enklere, sier Armstrong-Holmes.

- Du kan ta verdens eldste fotballklubb, gå gjennom divisjonene gradvis med sunn fornuft, i stedet for å kaste alle pengene bort til en bank eller noen andre.

Verdens eldste klubb
Notts County ble stiftet så langt tilbake som i 1862 og klubben var blant de tolv som dannet The Football League i 1888.

I 1891 kom klubben til sin første FA-cupfinale, men den endte med tap for Blackburn Rovers. Tre år senere vant de FA-cupen for første og eneste gang, etter 3-1-seier over Bolton.

Det er klubbens eneste større pokal.

Ga Juventus sebrastripene
En litt spesiell side ved Notts Countys historie er at de er årsaken til at Juventus spiller med hvite og sorte striper.

Da italienerne trengte nytt draktsett i 1903, sendte engelskmennene ned et sett med reservedrakter. Siden da har Italias mestvinnende klubb spilt i sorte og hvite striper.

Rykket ned i 1992
På begynnelsen av 90-tallet opplevde de sin seneste sukséss.

I 1990/91-sesongen rykket klubben opp til daværende 1. divisjon og kom i tillegg til kvartfinale i FA-cupen, som de tapte for Tottenham.

Det ble med en sesong i det beste selskapet. Sammen med West Ham og Luton (som rykket ned fra League Two denne sesongen) rykket de ned i 1992, og siden har de stort sett befunnet seg på nivå tre og fire i England.

Blant de mest kjente spillerne i klubben for øyeblikket, finnes Kevin Pilkington, som har en fortid i Manchester United, tidligere Derby- og West Bromwich-keeper Russell Hoult, Jamie Clapham, som har en fortid i blant annet Tottenham, Ipswich, Birmingham, Wolverhampton, Leeds og Leicester og kaptein John Thompson, som slo igjennom i Nottingham Forest.